Latijns-Amerika veroordeelt migratiebeleid EU

De presidenten die deelnemen aan de top van het Latijns-Amerikaanse handelsblok Mercosur in Argentinië hebben een gezamenlijke verklaring afgelegd. Daarin veroordelen ze de migratierichtlijn die de Europese Unie op 18 juni heeft goedgekeurd.
Secretaris-generaal van Mercosur Carlos Álvarez noemde de richtlijn “repressief” en “discriminerend”. “De richtlijn maakt van elke immigrant een misdadiger”, verklaarde hij op de top in het Noord-Argentijnse Tucumán. “We gaan samen onze stem verheffen tegen deze Europese wet die mensen zonder papieren in de gevangenis houdt en deporteert”, stelde de Chileense presidente Michelle Bachelet.  Naast Argentinië en Chili spraken onder meer Brazilië, Paraguay, Uruguay en Venezuela zich uit tegen de recente regeling. 
Vroegere tijden
De EU-richtlijn bepaalt dat mensen zonder papieren tot achttien maanden vastgezet mogen worden in afwachting van hun uitwijzing en erna gedurende vijf jaar het Europese grondgebied niet mogen betreden. De zogenaamde terugkeerrichtlijn laat ook toe dat minderjarigen het land worden uitgezet zonder begeleiding van familie. Miljoenen Latijns-Amerikanen vallen onder de nieuwe regelgeving, die er kwam ondanks protest van de VN en verschillende mensenrechtenorganisaties.   
Volgens de leden van Mercosur is de terugkeerrichtlijn een schending van de mensenrechten.  Álvarez roept Europa op om “terug te denken aan vroegere tijden, wanneer miljoenen Europeanen naar onze landen kwamen, ten prooi gevallen aan honger, oorlog, onrecht en totalitaire regimes.”
Geen grenzen
Hij verklaarde verder dat Mercosur zal vechten voor een “meer harmonische en rechtvaardige politiek”. Zelf hebben de leden van de handelsorganisatie alvast de grenzen tussen de verschillende landen van het blok geopend. Reizen binnen die staten kan vanaf nu zonder paspoort.
Intussen wordt de druk op de EU opgevoerd: president Chávez van Venezuela overweegt een olieboycot als sanctie en de Boliviaanse president Morales evalueert de mogelijkheden om de economische onderhandelingen tussen de Andesgemeenschap (Comunidad Andina de Naciones) en de EU te blokkeren.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift