Latijns-Amerika volgt migratiedebat VS met argusogen

Regeringen en actievoerders in verscheidene Latijns-Amerikaanse landen proberen invloed uit te oefenen op het migratiedebat in de VS. Ze steken de migranten een hart onder de riem die al sinds eind maart op straat komen in de VS om de regularisatie van illegale migranten af te dwingen.

De massale betogingen in de VS zijn een democratische uiting over een vraagstuk dat een oplossing moet krijgen, en liefst snel, verklaarde de Mexicaanse president Vicente Fox dinsdag. Maandag betoogden er in verscheidene Amerikaanse steden meer dan twee miljoen migranten. Ze eisen wettelijke hervormingen die mensen zonder papieren het uitzicht op een verblijfsvergunning geven. Op 1 mei plannen de Latijns-Amerikaanse migranten in de VS nieuwe massabetogingen.

Onverwachte onenigheid deed de Amerikaanse Senaat vorige week voor 15 dagen de bespreking opschorten van een wetsvoorstel dat voor een deel tegemoet komt aan de eisen van de actievoerders, maar tegelijk de grens tussen de VS en Mexico hermetischer wil afsluiten. Belangrijke Democratische en Republikeinse senatoren waren het eerder wel eens geworden over die plannen. Maar in januari keurde de Kamer van Volksvertegenwoordigers een ander voorstel goed dat illegale migranten en hun werkgevers als misdadigers bestempelt en dat de grens nog beter wil afgrendelen.

De Mexicanen vormen veruit de grootste groep van de 10 tot 12 miljoen illegale migranten die in de VS leven. Van alle Latijns-Amerikaanse landen is Mexico ook de belangrijkste handelspartner van de VS. Maar ook Latijns-Amerikaanse emigratielanden die veel minder gewicht in de schaal leggen, laten hun stem horen.

In een brief aan Bill Frist, de leider van de Republikeinse meerderheid in de Amerikaanse Senaat, drong de Ecuadoraanse parlementsvoorzitter Wilfrido Lucero deze week aan op een spoedige regularisatie. Familieleden van Ecuadoraanse migranten hielden protestacties in Quito. Wij willen onze ouders zien, stond er op bordjes die kinderen voor de Amerikaanse ambassade in de lucht staken. Illegale migranten in de VS kunnen niet voor vakantie naar huis terugkeren omdat de kans groot is dat ze dan de VS niet meer binnenraken.

Antonio Saca, de president van El Salvador, maande zijn landgenoten in de VS aan tot geduld. Hij denkt dat optimisme gerechtvaardigd is. Het is goed vrienden in het Amerikaanse parlement te hebben om te bereiken dat de problemen van onze mensen worden opgelost.

De betrokken Latijns-Amerikaanse landen proberen ook samen een vuist te maken. De eerste maanden van dit jaar kwamen regeringsvertegenwoordigers van vijf Centraal-Amerikaanse landen, Colombia, de Dominicaanse Republiek en Mexico drie keer samen om hun lobbywerk rond de migratieproblematiek in de VS op elkaar af te stemmen.

Latijns-Amerika volgt het migratiedebat in de VS op de voet omdat er grote belangen aan verbonden zijn. Er leven ongeveer 40 miljoen mensen van Latijns-Amerikaanse afkomst in de VS. Samen stuurden die in 2004 ongeveer 45 miljard dollar (37,5 miljard euro) naar verwanten in Latijns-Amerika. Volgens een studie van de VN houdt dat geld in Latijns-Amerika meer dan 2,5 miljoen mensen uit de armoede.

De politici in de VS doen er allicht ook verstandig aan hun Latino-medeburgers niet tegen de haren in te strijken. Tegen 2050 kunnen er 120 miljoen Latino’s in de VS leven, een gevolg van hoge geboortecijfers en verdere immigratie. Elk jaar glippen ongeveer 400.000 Latijns-Amerikaanse migranten ongemerkt de Amerikaanse grenzen over.

Al die illegalen zullen waarschijnlijk wel nog veel geduld moeten opbrengen. De twee voorstellen die nu in de Amerikaanse Senaat en de Kamer circuleren, moeten met elkaar verzoend worden om een hervorming van de migratiewetgeving mogelijk te maken. De laatste belangrijke wijziging van de Amerikaanse wetten terzake dateert van 1986. Daaraan gingen vijf jaar van discussies in het parlement vooraf. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.