Latijns-Amerikaans armoedebeleid kijkt te veel naar gemiddelden

Het armoedebeleid van de Latijns-Amerikaanse landen kijkt te veel naar de nationale gemiddelden. Daardoor gaat het voorbij aan de zware achterstelling in bepaalde zones, vooral op het platteland. Dat blijkt uit het Latijns-Amerikaans Rapport over Armoede en Ongelijkheid 2011.

Latijns-Amerika is nog steeds een van de regio’s met de grootste ongelijkheid ter wereld. Waar je precies geboren wordt, heeft enorme gevolgen voor je sociaaleconomische toekomst, zegt de studie, die gisteren (woensdag) in de Chileense hoofdstad is gepresenteerd door het Latijns-Amerikaans Centrum voor Plattelandsontwikkeling (Rimisp).

Wie op het platteland geboren wordt, in een zone met weinig inwoners, en met relatief meer inheemse inwoners of inwoners van Afrikaanse herkomst, komt er vaak slechter vanaf dan veel landgenoten.

Er zijn landen met een relatief lage ontwikkeling die geen gebieden hebben met voorsprong of achterstand ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Maar andere landen, met een relatief hoge ontwikkeling, hebben slechts enkele zones met goede resultaten terwijl de rest achtergesteld is.

Tirannie van de gemiddelden

Nationale cijfers zijn daarom geen goede basis voor een armoedebeleid, zegt onderzoekscoördinator Ignacia Fernández, sociologe aan de Universiteit van Barcelona. Armoedebeleid dat niet differentieert maakt de problemen soms nog erger, zegt ze.

“De tirannie van de gemiddelden verbergt belangrijke verschillen. Een goed voorbeeld is Chili. Over het algemeen is het Chileense gemiddelde goed in vergelijking met de rest van de regio. Maar het heeft wel gemeenschappen met indicatoren die gelijklopen met die in Nigeria, en andere die met Zwitserland te vergelijken zijn.”

Het Rimisp deed onderzoek in Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Mexico, Nicaragua en Peru. Telkens gingen ze na hoe het er is gesteld met de gezondheidszorg, het onderwijs, de economische dynamiek en tewerkstelling, de inkomens en armoede, de veiligheid en de gendergelijkheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.