Latijns-Amerikaanse garnalenkwekers decimeren mangrovewouden

De spectaculaire groei van de aquacultuur in Latijns-Amerika gaat ten koste van de laatste mangrovewouden in de regio. Dat betekent ook een zeker einde voor honderdduizenden plaatselijke vissers, want de mangrovemoerassen op de grens van land en zee fungeren als broedkamer voor veel tropische vissoorten en andere zeedieren.

  • Google Earth Aquacultuur vervangt mangrovebos, Machala, Ecuador Google Earth

Ecuador, dat in de jaren zeventig met de kweek van garnalen begon, telde in 1994 nog 360.000 hectare mangrovewouden. Nu is daar volgens Ecuadoraanse milieuorganisaties nog 108.000 hectare van over, en dat is vooral een gevolg van nieuwe kweekvijvers.

Een einde van de neergang is niet meteen in zicht. In 2008 regulariseerde de regering van president Rafael Correa de activiteiten van garnalenkwekers in kwetsbare gebieden waar ze voordien niet mochten komen. “Het decreet staat activiteiten toe die pertinent illegaal zijn, zoals het in gebruik nemen en uitbreiden van kweekvijvers”, zegt María Dolores Vera van de Nationale Coördinatie voor de Bescherming van het Mangrove-ecoysteem in Ecuador, een niet-gouvernementele organisatie. “Daarvoor wordt het mangrovewoud weggekapt, terwijl de rivieren en de estuaria vervuild worden met het afval dat de kwekerijen lozen.”

Razendsnelle groei

De potentiële schade is nog groter in Brazilië, dat goed is voor 9 procent van alle mangrovewouden op aarde, en Mexico, dat 5 procent onder zijn hoede heeft. Naast Ecuador en Chili zijn Brazilië en Mexico ook de grootste producenten van gekweekte garnalen, schelpdieren en vis in Latijns-Amerika.

Nergens ter wereld groeit de aquacultuur sneller. Volgens een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) produceerde Latijns-Amerika tussen 1970 en 2008 elk jaar gemiddeld 21,1 procent meer garnalen, vis en zeevruchten.

In Brazilië gaan er vooral mangrovewouden voor de bijl in de deelstaten Bahía, Ceará en Río Grande do Norte, zegt Carlos Alberto Santos van de Beweging van Vissers en Traditionele Vissers in Brazilië. Volgens hem zijn het vooral transnationale ondernemingen die in Brazilië steeds meer garnalenkwekerijen beginnen. Maar ook voor havens, scheepswerven en hotels verdwijnen in Brazilië mangrovewouden.

De kleine Braziliaanse vissers ijveren voor een aanpassing van de boswet om de verdere teloorgang van de mangrovewouden in hun land tegen te houden. Maar vanuit industriële hoek komt daartegen veel weerstand.

Keurmerk

Ooit strekten de mangrovewouden op aarde zich uit over een oppervlakte van meer dan 200.000 vierkante kilometer. Nu is daar maar een fractie van over. Volgens de FAO verdween  tussen 1980 en 2005 alleen al 35.600 vierkante kilometer.

Mangrovewouden spelen een belangrijke rol in de voortplantingscyclus van veel tropische zeedieren, filteren het kustwater en beschermen kustgebieden tegen stormen en erosie. Indirect houden ze op die manier ook het toerisme in stand, een belangrijke inkomstenbron voor veel kustgebieden.

Milieubeschermers en traditionele vissers verzetten zich tegen pogingen van garnalenkwekers om een keurmerk in te voeren voor garnalen die zouden zijn gekweekt zonder nadelige effecten op mangrovewouden of op de plaatselijke bevolking. Ze argumenteren dat de kweek van garnalen in kustgebieden altijd ernstige ecologische gevolgen heeft en voor sociale conflicten zorgt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.