Latijns-Amerikaanse veetelers onderzoeken eigen uitstoot

Enkele van de grootste veehouders van Latijns-Amerika gaan vanaf volgend jaar samen de methaanuitstoot van hun activiteiten precies meten en trachten te verminderen. Het nieuws over het grootschalige onderzoek komt er op een moment dat in het Mexicaanse Cancun de VN-klimaattop plaatsvindt.

De wetenschappers gaan de methaanuitstoot van koeien enerzijds met een klassieke techniek meten en anderzijds met een meer uitgewerkte techniek die in Argentinië is ontwikkeld. Beide resultaten wil men dan met elkaar vergelijken, zegt de Uruguyaanse landbouwingenieur Verónica Ciganda, coördinator van het project. Na de fase van de metingen gaan de wetenschappers maatregelen uitwerken om de uitstoot terug te dringen, zegt Ciganda.

Latijns-Amerika is verantwoordelijk voor nauwelijks 7 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het aandeel van Zuid-Amerika, waar zich enkele van de grootste veehouders ter wereld bevinden, is zelfs maar 5 procent. Maar het grootste deel van de Zuid-Amerikaanse uitstoot is op rekening van de landbouw te schrijven.

In Argentinië is die goed voor 41 procent van de nationale uitstoot, in Brazilië voor 56 procent, in Uruguay voor 78 procent en in Paraguay voor 97 procent, volgens een studie van het Argentijnse Nationaal Instituut voor Landbouwtechnologie (INTA). Vooral de veeteelt vervuilt sterk. Zuid-Amerika telt 312 miljoen runderen, ruim 31 procent van het wereldwijde totaal.

Spijsvertering

Bij de spijsvertering van koeien ontstaan methaan- en andere gassen die via boeren en winden in de lucht terechtkomen. Een gemiddelde koe stoot 542 tot 600 liter methaan per dag uit. Op die manier draagt de veeteelt flink bij tot de klimaatwijziging. Wetenschappers zeggen dat methaan de atmosfeer veel sterker kan opwarmen dan CO2.

De methaanuitstoot kan onder meer worden verminderd door aangepaste voeding, de verbetering van graasweiden, genetische ingrepen en een efficiëntere sanitaire controle, zeggen de onderzoekers.

Bij het Latijns-Amerikaanse onderzoek zijn wetenschappers uit Argentinië, Chili, Colombia, de Dominicaanse Republiek en Uruguay betrokken. De financiering komt van het Regionaal Fonds voor Landbouwtechnologie (Fontagro), een alliantie van veertien Latijns-Amerikaanse landen en Spanje.

De voorbije zomer ging ook in Duitsland een onderzoekscentrum voor de veehouderij van start dat wil nagaan hoe je runderen kunt kweken zonder al te veel methaan uit te stoten. Tot dusver vond dit soort onderzoeken enkel in laboratoria plaats.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.