Latijns-Amerikakenners in VS hopen op een 'nieuw tijdperk'

Latijns-Amerikakenners roepen in een brief aan Barack Obama op om de betrekkingen met Latijns-Amerika te verbeteren, mocht hij dinsdag gekozen worden tot nieuwe president van de Verenigde Staten.
De brief is getekend door bijna vierhonderd academici, inclusief Eric Hershberg, voorzitter van de Latin American Studies Association, de grootste groep Latijns-Amerikakenners ter wereld. In de brief wordt een parallel getrokken tussen Obama’s slogan ‘hoop en verandering’ voor de VS en de aspiraties van miljoenen mensen in Latijns-Amerika die worstelen met economische en sociale onrechtvaardigheid in hun landen. “De huidige roep om verandering in Latijns-Amerika is een verwerping van een model van economische groei dat sinds de jaren negentig in veel landen is opgelegd. Een model dat welvaart concentreert en dat er ten onrechte vanuit ging dat sociale problemen opgelost konden worden met de krachten van de vrije markt”, staat in de brief.
Die boodschap resoneert min of meer met het standpunt dat Obama tijdens zijn campagnespeeches innam. Door zijn tegenstanders werd hij continu aangevallen op zijn plannen voor belastingverhoging voor rijken en het verbeteren van de positie van de ‘middenklasse’. De liberale Democraat kreeg vanwege zijn economische ideeën het etiket ‘socialist’ en ‘marxist’ opgeplakt.
Met betrekking tot Latijns-Amerika heeft Obama beloofd om per direct de belangrijkste sancties op te heffen die president George W. Bush instelde tegen Cuba. Obama roept op tot een ‘nieuwe alliantie van de Amerika’s’, waarbij de zuiderburen als gelijkwaardige partner behandeld worden.
Boeren en arbeiders
De academici prijzen de nieuwe democratische regeringen in Latijns-Amerika en wijzen erop dat de ‘bewegingen voor verandering’ in de regio hun kracht putten uit actieve betrokkenheid van arbeiders, boeren, vrouwen en inheemse bevolkingsgroepen. “Zij zijn geen marionetten en ook niet verblind door fanatisme of ideologie, zoals sommige belangrijke media ons willen laten geloven. Integendeel, deze bewegingen verdienen respect en vriendschap.”
Obama heeft in zijn toespraken beloofd het Amerikaanse buitenlandse beleid te herzien, inclusief door de regering-Bush gecreëerde vijandige houding ten opzichte van Latijns-Amerika. Rechtse media in de VS vielen Obama al meermalen aan, omdat hij gesuggereerd heeft dat er niets op tegen is om met de populistische Venezolaanse leider Hugo Chávez in gesprek te gaan.
In de jaren zeventig en tachtig maakten door de VS gesteunde militaire regimes in Latijns-Amerika zich schuldig aan grove schendingen van de mensenrechten. Ondanks de Amerikaanse retoriek over vrijheid en democratie, staat het land vijandig ten opzichte van landen zoals Venezuela, Bolivia, Ecuador en Nicaragua, waar leiders van sociale bewegingen aan de macht kwamen met steun van een meerderheid van de burgers.
Kort geleden verbanden zowel Bolivia als Venezuela de Amerikaanse ambassadeurs uit hun hoofdstad, omdat ze zouden samenzweren met oppositiegroepen om de beide regeringen omver te werpen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.