Latijns-Amerikanen compenseren milieuzonden via het internet

Vervuilende bedrijven of veelvliegers in Latijns-Amerika kunnen met enkele simpele muisklikken de schade die ze toebrengen aan het klimaat weer goedmaken. Websites als het Braziliaanse Clickárvore en Neutralízate in Mexico zitten in de lift.
De meeste initiatiefnemers willen geld verdienen, maar tegelijk dragen ze ook bij aan de bewustwording van problemen als klimaatverandering en ontbossing. In ruil voor een bijdrage worden er voor de bezoekers bomen geplant die net evenveel koolstofdioxide binden als de klanten door een vliegtuigreis of door industriële activiteiten hebben uitgestoten.
Sommige sites boeken intussen veel succes. Clickárvore (Portugees voor ‘klikboom’) werd al in 2000 opgezet door de Stichting SOS Mata Atlântica en de uitgeverij Abril. De bedoeling is het zwaar geschonden regenwoud aan de Atlantische kust van Brazilië weer op te peppen. Telkens een bezoeker de knop ‘plantar’ op www.clickarvore.com.br aanklikt, komt er in principe een boom bij in het gebied. Inmiddels hebben 930 lokale herbebossingsprojecten samen al meer dan 16 miljoen bomen geplant.

Klik je groen


Elke internetgebruiker kan de site maar één keer per dag aanklikken. “Mensen krijgen het gevoel dat ze echt bomen aan het planten zijn”, zegt Ludmila Pugliese, de coördinatrice van de herbebossingsinspanningen van SOS Mata Atlântica. Bezoekers kunnen de herbebossing volgen en als ze willen ook financieel steunen. Elke maand kunnen de bezoekers die de site het vaakst hebben aangeklikt gratis t-shirts of zelfs een bezoekje aan het gebied winnen.
Het initiatief heeft al verscheidene landeigenaars in de streek gemotiveerd om hun percelen ook te herbebossen of dat te laten doen. De grote aandacht voor het initiatief trekt bedrijven en overheden over de streep om plantmateriaal of technische hulp ter beschikking te stellen. Maar het meeste geld komt van banken en andere grote bedrijven die hun uitstoot aan broeikasgassen willen neutraliseren. Zelfs tv-programma’s, rockgroepen of rijke Brazilianen die in het huwelijk treden betalen via het project hun ecologische schuld aan de natuur terug.
In Mexico zette de milieuorganisatie Pronatura begin 2007 Neutralízate (neutraliseer je) op, een vrijwillige emissiebeurs. Bedrijven, instellingen en instellingen en individuele deelnemers kunnen hun CO2-uitstoot goedmaken door certificaten te kopen van investeringen in herbebossing of natuurbescherming. Bij de lancering in mei werden er meteen genoeg van die verhandelbare certificaten aan de man gebracht om de uitstoot van 15.500 ton koolstofdioxide te compenseren. Tegelijk krijgen tien arme indianengemeenschappen in het zuiden van het land een jaarlijkse uitkering van 100.000 euro om daar het nevelwoud te beschermen en de armoede bestrijden. Een deel van het geld komt van de Nationale Boscommissie, een overheidsorgaan, maar de bedoeling is het systeem op termijn helemaal via de markt te doen draaien. Pronatura hoopt ook deelnemers uit het buitenland aan te trekken.
Goed doen voor het milieu hoeft de gewone internetgebruiker niets te kosten. Gebruik bijvoorbeeld de ecologische zoekmachine http://www.ecoogler.com : voor elke 10.000 zoekopdrachten plant dat initiatief een boom in het Amazonewoud. Op 2 september had dat al 2257 nieuwe bomen opgeleverd. Schuldbewuste Belgen kunnen ook bijvoorbeeld terecht bij www.compenco2.be, het eerste Belgische ngo-projectenfonds om CO2-uitstoot te compenseren.
Tot hiertoe is het wel allemaal dweilen met de kraan open. Zelfs de grootste herbebossingsacties in Latijns-Amerika vallen in het niet bij de miljoen hectaren bos die er elk jaar verdwijnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.