Latino's willen met één stem spreken in VN

Spanje, Portugal en 19 landen uit Latijns-Amerika willen hun buitenlands beleid meer op elkaar gaan afstemmen. Een topbijeenkomst in Salamanca moet eind deze week de Ibero-Amerikaanse Gemeenschap in een hogere versnelling schakelen. Het streefdoel is dat de Gemeenschap met één stem gaat spreken, niet alleen in de Verenigde Naties maar ook in andere internationale organisaties, zegt de Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero.

De Ibero-Amerikaanse landen moeten resoluut voor globalisering kiezen, vindt de Uruguayaan Enrique Iglesias, de nieuwe secretaris-generaal van de Ibero-Amerikaanse Gemeenschap. Volgens hem is dat de enige manier om de uitdagingen aan te gaan waarvoor onze landen staan. Iglesias stond eerder aan het hoofd van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika van de VN (Cepal) en leidde tot 30 september de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank.

De topbijeenkomst op 14 en 15 oktober moet een nieuw start worden voor de Ibero-Amerikaanse Gemeenschap. Tot hiertoe kwamen de lidstaten één keer per jaar samen. Dat leverde enkel wat bescheiden samenwerkingsprogramma’s op. Vanaf nu moet de uitwisseling veel intensiever worden. Zapatero wil economische, politieke en sociale projecten opzetten.

De top van Salmanca buigt zich over drie thema’s: migratie, economie en samenwerking binnen de Ibero-Amerikaanse Gemeenschap. Spanje, dat één miljoen Latijns-Amerikaanse migranten telt, wil dat de herkomstlanden meer gaan profiteren van die intercontinentale mobiliteit. Nu sturen de meeste migranten een deel van hun loon naar verwanten thuis, maar nieuwe financiële instrumenten zouden moeten leiden tot een nog veel positievere wisselwerking.

De deelnemers aan de top in Salamanca hopen ook op nieuwe investeringen en allianties tussen Ibero-Amerikaanse ondernemingen In de marge van de top vindt een bijeenkomst van ondernemers plaats die de verhoopte nieuwe golf van participaties zou moeten stimuleren. Spanje wil ook samenwerken met zijn vroegere kolonies om ervoor te zorgen dat de economische groei zich vertaalt in sociale groei en het verminderen van ongelijkheden.

De Spaanse premier Zapatero wil zich ervoor inzetten dat er zo snel mogelijk een vrijhandelsakkoord komt tussen de Europese Unie en de Mercosur, het belangrijkste handelsblok van Latijns-Amerika. Spanje wil er ook alles aan doen om de EU en Latijns-Amerika samen gelijklopende standpunten te doen verdedigen op het internationale toneel, bijvoorbeeld in de Wereldhandelsorganisatie.

Samenwerken willen de landen van de Ibero-Amerikaanse Gemeenschap ook op het vlak van onderwijs en cultuur. Samen kunnen ze ervoor zorgen dat het Spaans en het Portugees erkend blijven als belangrijke internationale talen. Een intensievere uitwisseling van studenten over de Atlantische Oceaan kan toekomstige politieke elites klaarstomen die meer oog hebben voor samenwerking binnen de gemeenschap. (PD)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift