Lauw onthaal voor conclusie MDG's

Vandaag (donderdag 17 juni) spreekt de Europese Raad over de Millenniumdoelstellingen. Maandag werd al een tekst goedgekeurd door de ministers van Buitenlandse Zaken. Bij de ngo’s is deze erg lauw onthaald.
  • Stefaan Anrys CONCORD vindt het goed dat er in de tekst wordt verwezen naar een gelijke behandeling voor vrouwen, maar betreurt dat er niets wordt vermeld over kinderen. Stefaan Anrys

Contra


De Europese Unie vraagt de internationale gemeenschap om inspanningen te doen, maar uit de conclusie blijkt dat de EU zelf weinig beloftes doet. Als grootste geldschieter van ontwikkelingshulp moet de Unie het goede voorbeeld geven.
‘Gender gelijkheid is een basisrecht en een belangrijke kern van de Europese ontwikkelingspolitiek. Het is niet alleen een doel op zich, maar het is ook centraal in het behalen van alle Millenniumdoelstellingen’, staat in de conclusie te lezen. CONCORD (de Europese Confederatie van de ngo’s voor noodhulp en ontwikkeling) vindt het goed dat er in de tekst wordt verwezen naar een gelijke behandeling voor vrouwen, maar betreurt dat er niets wordt vermeld over kinderen.
De goedkeuring van het Actieplan van 2009 is uitgesteld. In de conclusie staat wel dat er een actieplan komt voor ‘situaties van broosheid en conflict.’ Maar het is niet duidelijk of dit plan deel uitgemaakt van de Millenniumdoelstellingen en wat het verschil is met het Plan van 2007.
De doelstelling om tegen 2015 0.7 procent te halen staat in sterk contrast met de volgende paragrafen van de conclusie. Het voorstel om een bindend tijdsschema op te maken, dat in het Europese Parlement moet worden geëvalueerd, wordt niet gevolgd. Ook refereert de Raad niet naar de suggestie om de doelstelling van 0.7 procent in te schrijven in de nationale wetgeving zoals in België en Denemarken is gebeurd.

Pro


De Raad herhaalt de belofte om de Millenniumdoelstellingen te verdedigen bij de internationale gemeenschap.
Er zal meer rekening gehouden worden met de civiele gemeenschap in het zuiden.
Er is plaats voor een holistische aanpak die rekening houden met de lokale context. In de tekst staat : ‘de Millenniumdoelstellingen zijn gelinkt aan mensenrechten,democratie, goed bestuur, ontwikkeling, vrede en veiligheid, klimaat en energie.’ Maar volgens CONCORD is de bewoording van de conclusie te vaag en is het onduidelijk hoe de Europese Unie mensenrechten, duurzame ontwikkeling, democratie of goed bestuur zal promoten.
Dat de Europese Raad innovatieve financiering ‘serieus zal overwegen’, vindt CONCORD heel belangrijk. Maar dan moet men zeker zijn dat dit geld zal worden gebruikt voor ontwikkelingshulp. CONCORD stelt voor dat de Europese Unie de transactietaks van 0.05 procent goedkeurt. Dit zou 10 miljard euro opleveren, die men kan besteden aan ontwikkeling.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.