Legaliseer marihuana, zeggen Latijns-Amerikaanse staatshoofden

De discussie over de legalisering van marihuana sleept al geruime tijd aan. Een nieuwe studie van de Organisatie van de Amerikaanse Staten (OAS) over de effecten van de legalisering van marihuana kan misschien voor een doorbraak zorgen. Aftredend secretaris-generaal José Miguel Insulza stelde de studie vrijdag 17 mei voor in Bogotá, Colombia.

  • cc World Economic Forum Jose Miguel Insulza pleit met OAS voor legalisering marihuana cc World Economic Forum

De studie genaamd ‘Het drugsprobleem in het Amerikaanse continent’  kwam er nadat meerdere Latijns-Amerikaanse leiders vorig jaar op de top in het Colombiaanse Cartagena opriepen om de oorlog tegen de drugs te herzien. Ze  toont aan dat druggebruik vooral een probleem is voor de volksgezondheid en stelt scenario’s voor om uit de drugsoorlog te geraken.  

Scenario’s

De OAS benadrukt geen conclusie naar voor te willen schuiven, maar wel het langverwachte debat over de legalisering van marihuana te openen. De studie zegt er in beide Amerikas wel degelijk een trend is in de richting van decriminalisering en legalisatie van de productie, verkoop en gebruik van marihuana. Verzet tegen legalisering van marihuana lijkt af te nemen.

Al geruime tijd roepen Latijns-Amerikaanse presidenten op tot een alternatieve aanpak van de drugsoorlog. Een manier is om  gebruikers niet meer als criminelen, maar wel als patiënten te beschouwen. In een interview met Colombiaanse El Tiempo zegt Insulza: ‘We beschouwen druggebruik nu als een gezondheidsprobleem, het is wetenschappelijk bewezen dat drugsverslaving een ziekte is.’ De studie beschouwt druggebruik niet langer als een strafbaar feit.

Daarnaast stelt de studie vier manieren voor om de illegale drugstrafiek tegen te gaan. Het meest controversiële scenario houdt in dat landen eenzijdig de strijd tegen de drugsproductie en –verhandeling opgeven om op die manier geweld terug te schroeven.

Cannabiskuur

Het protest tegen de legalisering van marihuana is groot, maar intussen broeit er nog iets anders in Bogotá. De Colombiaanse hoofdstad is namelijk van plan een programma op te starten dat marihuana gebruikt om junkies te laten afkicken van de gevaarlijke drugs bazuco. De drug is een goedkope maar extreem verslavende cocaïne pasta. Het plan is een grootschalig experiment om na te gaan of marihuana een “uitstapdrug” kan zijn.

Tot nu toe ging men ervan uit dat marihuana de opstap vormde naar harddrugs zoals cocaïne of heroïne. Dat was een belangrijk argument om de legalisering van marihuana tegen te gaan. Als het klopt dat het gebruik van marihuana junkies van harddrugs kan weerhouden, zal het de studie van het OAS, dat marihuana een relatief goedaardige drug, vergelijkbaar met alcohol, bevestigen. Critici zijn minder mild voor de cannabiskuur. Ze zeggen dat het plan de  bazuco-zombies gewoon in marihuanarokers zal veranderen. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Time zou het in ieder geval het idee versterken dat het gebruik van marihuana niet schadelijker is dan matig alcoholgebruik.

Tegenstand VS

De hamvraag blijft dus waarom er zo veel geld en levens verspild worden om marihuanagebruikers en -verkopers op te sporen. De grootste tegenstand bevindt zich in de VS. Nu de OAS mee in het legaliseringsverhaal stapt, moeten het Witte Huis en het Congres mee de discussie aangaan. Vooral nadat twee staten, Colorado en Washington het recreatieve gebruik van marihuana toelieten.

Rafael Lemaitre, woordvoerder van het Witte Huis, zei als reactie op de studie: ‘Elk voorstel dat drugs zoals heroïne, cocaïne, marihuana en methamfetamines zouden legaliseren gaat in tegen de aanpak van volksgezondheid tegen het drugsbeleid en is niet vatbaar voor alternatieven.’ Een interessante bevinding van de studie: in Noord-Amerika staat drugsgebruik als directe oorzaak van de dood op de 15de plaats, in Centraal-Amerika op de 52ste plaats.

Gisteren benadrukte directeur van het Nationale Beleid van Drugscontrole van het Witte Huis, ook wel gekend als de drugsstaar van Obama, dat legalisering van marihuana geen optie is. Maar hij verdedigde wel de noodzaak om van strategie te veranderen. Tijdens de presentatie van het Programma voor de Detentiecontrole voor Drugsgebruik zei hij dat het van het allerhoogste belang is om te stoppen met de cultuur van de drugsoorlog en de zaak aan te pakken vanuit de publieke gezondheidszorg. Veiligheid, preventie en behandeling primeren daarbij. ‘Het is tijd om van slogan te veranderen, we kunnen de strijd tegen de drugs niet langer toeschrijven aan een oorlog’, zegt Kerlikowske.

Aangezien het merendeel van de druggebruikers in de VS zitten, zou een algemene legalisering van marihuana een veel grotere impact hebben op de illegale markt. Het zou de inkomsten van de drugkartels gevoelig verminderen. Studies tonen aan dat het de Mexicaanse drugsmaffia een derde van zijn  inkomsten, geschat op 23.3 miljard euro, zou verliezen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.