Leraars staken in Zimbabwe

De leraars van de progressieve lerarenvakbond in Zimbabwe staken omdat ze niet de gevraagde loonsverhoging van 500 procent krijgen. De belangrijkste vakbond in het land plant later deze maand een twee dagen durende staking wegens de controversiële loonbevriezing.
Volgens de kortegolfzender SW Radio Africa kwamen gisteren weliswaar leraars naar school, maar ze weigerden ze les te geven. Verleden week voerden ze al langzaam-aan-acties. De leraars verdienen nu 2,9 miljoen Zimbabwaanse dollar per maand en ijveren voor een verhoging tot 15 miljoen Zimbabwaanse dollar. Ze kregen in februari al een loonsverhoging, maar zijn door de torenhoog oplopende inflatie slechter af dan voorheen. Met een maandelijks salaris van 2,9 Zimbabwaanse dollar kunnen Zimbabwanen tien liter benzine betalen.
De grootste vakbond van het land, het Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU), heeft aangekondigd op 19 en 20 september te staken tegen het presidentieel decreet om de lonen te bevriezen. De Zimbabwaanse president Mugabe hoopt zo de inflatie, de hoogste ter wereld, in te perken, maar economen wijzen er in een artikel op de nieuwssite Voice of America op dat de lokale munt binnenkort niets meer waard zal zijn, terwijl vreemde munten de waardeloze Zimbabwaanse dollars zullen vervangen.
De Zimbabwaanse regering reageerde woedend op de stakingsoproep van het ZCTU, en beschuldigt de vakbondsleiders ervan het land in chaos te willen voeren. Het onafhankelijke nieuwsagentschap ZimOnline citeert de minister van Binnenlandse Zaken Kembo Mohadi: “We zullen de leiders van de ZCTU aanpakken indien ze chaos willen veroorzaken in ons land. We zullen niet lijdzaam toezien.” Bij eerdere stakingen heeft de politie al ZCTU-leiders opgepakt en gewapende agenten en soldaten de straat opgestuurd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.