Lezersbrieven MO*52

De toekomst van België en Toast Kannibaal.

De toekomst van België


Wie zijn mening kracht wil bijzetten door te verwijzen naar de geschiedenis moet er natuurlijk voor zorgen dat die verwijzing juist is. Dat lijkt me niet het geval te zijn in de brief van Johan Vandendriessche in MO*51. Vlaanderen en Wallonië hebben geen totaal andere voorgeschiedenis en zijn niet samengevoegd in de negentiende eeuw, maar in de vijftiende.
De Bourgondische hertogen slaagden er toen in een gebied onder hun gezag te verenigen dat naast een deel van het huidige Nederland ook grosso modo het huidige België omvatte, met uitzondering van het Prinsbisdom Luik. De Nederlanden hebben een bewogen geschiedenis gekend met de splitsing tussen Noord en Zuid (17e eeuw ), amputaties (ook in de 17e eeuw), samenvoeging (1815) en weer uiteen (1830). Maar de volkeren die we nu Vlamingen en Walen noemen, zijn sedert de vijftiende eeuw onafgebroken samengebleven in één staatsstructuur. Alleen het Prinsbisdom Luik kwam er pas bij in 1794.
Wat er nu met België moet gebeuren, is vanzelfsprekend een ander onderwerp. In dat verband ben ik het eens met  de reactie van Etienne Keymolen, ook in MO*51, op de uitlatingen van Mark Van Bokstael in MO*50. Die man zweeft inderdaad hoog boven de realiteit. Hij zit wellicht wat te veel in het vliegtuig van en naar Sierra Leone.Zo lijkt hij niet te beseffen dat de Belgische politici moeten onderhandelen met de hete adem van twee diametraal tegenover elkaar staande publieke opinies in de nek, en dat komma’s soms heel belangrijk zijn voor de betekenis en de juiste interpretatie van een tekst.
Jef De Spiegeleer, Turnhout

Toast Kannibaal


In MO*52 las ik dat Eyeworks 120.000 euro zou ontvangen hebben van DGOS voor Toast Kannibaal. Dit is echter nooit gebeurd. Wellicht heeft VTM/VMMa een bedrag ontvangen voor het uitzenden van Toast Kannibaal, en dat geld is misschien gebruikt om de (inderdaad dure) reeks te betalen. Maar het geld is niet door DGOS aan Eyeworks overgemaakt.
Nog veel succes gewenst met uw fijn magazine, wij zijn grote fans.
Jan Huyse, algemeen directeur Eyeworks

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.