Libanese schepen varen naar Gaza

Israël heeft zondag herbevestigd dat het de Gaza-blokkade zal versoepelen. Maar tegelijkertijd waarschuwden de Israëlische autoriteiten dat ze nog altijd zullen optreden tegen activisten die de zeeblokkade willen verbreken. En deze boodschap is vooral gericht aan Libanon.
In de Libanese haven staan twee schepen klaar om naar Gaza te vertrekken. Aan boord van de Naji Al-Ali, vernoemd naar de vermoorde Palestijnse cartoonist, bevinden zich vijftig journalisten en 25 Europese vrijwilligers, waaronder naar verluid ook leden van het Europese Parlement. De tocht wordt gesponsord door Reporters Zonder Grenzen en de Free Gaza Movement. Het andere schip werd Mariam werd gedoopt als eerbetoon aan de maagd Maria. Het zal vrouwelijke journalisten en activisten van verschillende religies naar Gaza voeren.
De Libanese minister van Transport, Ghazi Aradi, heeft al laten weten dat de Naji Al-Ali niet naar Gaza mag varen. ‘Onze maritieme banden met Palestina – dat bezet wordt door Israël- zijn verbroken. Wij geven dus geen enkele toelating om via Libanon naar Gaza te reizen,’ zegt Aradi aan de Libanese krant L’Orient Le Jour. Maar de minister stelde wel een Belgisch compromis voor. ‘Het schip mag  naar Cyprus of Turkije varen om daar toestemming te vragen naar Gaza te reizen.’ Volgens de Israëlische krant Ha’aretz is Aradi ervan overtuigd dat het tweede schip niet van plan is om uit te varen. ‘Dat is een pr-stunt.’ 

Israëlisch gelobby


Het voorzichtige verbod komt er vermoedelijk na de verwittiging van de Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak. Volgens de Libanese krant The Daily Star zal hij Libanon verantwoordelijk houden voor elke ‘gewelddadige en gevaarlijke confrontatie’ tussen de activisten en het Israëlische leger. Maar Israël probeerde ook via diplomatieke weg de Libanese autoriteiten ervan de overtuigen om de boten niet te laten vertrekken.
De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gabriela Shalev, schreef twee brieven aan VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon met de waarschuwing dat elke vloot die vertrekt de spanning tussen beide landen zal versterken. L’Orient Le Jour ziet de brieven als een teken dat Israël een gewelddadig optreden wil vermijden. De kans bestaat immers dat de Libanese verzetsbeweging Hezbollah de activisten ter hulp zal schieten. In 2006 kwam het al tot een conflict tussen Hezbollah en Israël. De islamitische beweging werd toen als de morele winnaar van de oorlog beschouwd.

‘Ons wapen is de maagd Maria’


Israël vreest dat Hezbollah achter het initiatief van de “vrouwenboot” Mariam zit. Op acht juni, een week na de confrontatie op de Freedom Flotilla, riep Hezbollah Libanon op om vloten naar Gaza moet sturen. In haar brief aan Ban Ki-Moon schrijft Gabriela Shalev dat de activisten hebben aangeven in de media dat ze martelaren willen worden. Maar de woordvoerdster van het initiatief, Rima Farah, ontkent deze beschuldiging in The Guardian : ‘De deelnemers zijn vastberaden om door te gaan en ons enige wapen in ons geloof in de maagd Maria en de mensheid.’
Het is nog niet zeker wanneer de Mariam zal vertrekken. De organisatoren verwachten nog deelnemers vanuit de hele wereld, waaronder ook acht nonnen uit Europa. Wie alvast niet mee mag is zangeres Haifa Wehbe. Volgens The Guardian heeft Hezbollah haar verboden om aan boord te gaan. Haar provocerende kleding zou de Arabische en Europese vrouwen op deze missie in diskrediet brengen. Maar de Koeweitse krant al-Siyassah beweert dat het gaat om een gerucht dat wordt gebruikt als bewijs om Hezbollah aan het initiatief te linken.Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift