Libanon neemt de schade op

De Libanezen krijgen stilaan zicht op de inspanningen die de heropbouw van het in puin geschoten zuiden zal vergen. Libanon schat dat de vijandelijkheden tussen Israël en de Hezbollah voor meer dan 4 miljard euro schade hebben aangericht. Dat is een vierde van het Libanese bruto binnenlands product.
De schade aan wegen, havens, vliegvelden, openbare gebouwen en nutsvoorzieningen bedraagt zeker twee miljard euro, zegt de Libanese regering. Er liggen ook veel huizen en appartementsgebouwen in puin. Daarnaast hebben bedrijven, winkels, hotels en restaurants grote verliezen geleden omdat ze tijdelijk moesten sluiten, omdat hun klanten wegbleven of omdat ze hun waren niet meer konden vervoeren. De overheid liep daardoor belastinginkomsten mis. Sommige economen schatten die verliezen ook nog eens op twee miljard euro.

Aan moed ontbreekt het de Libanezen niet. De veertigjarige Rima, die haar achternaam niet genoemd wil zien, heeft een pralinewinkel in Hamra, in het westen van Beiroet. Tijdens de oorlog van de voorbije weken kreeg ze maar een vijfde van haar normale aantal klanten over de vloer, maar ze weigerde te sluiten.

“Je moet de mensen om je heen een zekere stabiliteit geven,” vindt Rima; “je moet laten zien dat je doorgaat, wat er ook gebeurt.” Maar de pralineverkoopster is niet zeker of de prijs die zelfstandigen als zij betalen, niet te hoog is. “En hoe vaak zal Libanon nog moeten betalen? Dat is wat mijn hart breekt!”.

Libanon heeft keihard gewerkt om de verwoestende burgeroorlog te vergeten die het land tussen 1975 en 1990 aan de rand van de afgrond bracht. Veel van de voorbije jaren werd opgebouwd, ligt nu weer in puin.

“Alles herstellen zal niet volstaan”, zegt Dunia Kabbani van de Libanese Raad voor Heropbouw en Ontwikkeling. “We zullen ons moeten inspannen om de Libanese geloofwaardigheid te herstellen en de buitenwereld opnieuw duidelijk te maken dat Libanon een goede plaats is om te investeren.”

Kabbani geeft toe dat de privé-sector ook zwaar getroffen is. Het is te vroeg om de totale omvang van die schade in te schatten. “Misschien gaan er de komende drie tot zes maanden een aantal bedrijven dicht en stijgt de werkloosheid.”

Vooral het toerisme, goed voor een vijfde van het nationale inkomen, staat voor een moeilijke tijd. Libanon verwachtte dit jaar 1,5 miljoen bezoekers, maar daarover mag het nu een kruis maken. Nizar Alouf, mede-eigenaar van Hotel Riviera en de Riviera Yacht Club in Beiroet, zegt dat hij al minstens 2,3 miljoen euro is verloren. Het hotel bleef de voorbije weken helemaal leeg, en in de club doken maar enkele Libanezen op. “Ons seizoen is verloren. We moeten opnieuw beginnen om een cliënteel op te bouwen, om mensen te overtuigen naar Libanon te komen. Eerlijk gezegd zijn we het helemaal beu.”

De kost van nieuwe Libanese oorlog komt bovenop de bijna 40 miljard dollar (31 miljard euro) schulden die Libanon aanging voor de heropbouw na de burgeroorlog.
Landen als Saudi-Arabië en Koeweit hebben Libanon al steun toegezegd. Op een donorconferentie in Zweden wordt op 31 augustus een zestigtal landen en hulporganisaties verwacht.

In Libanon gaan stemmen op om van Israël herstelbetalingen te vorderen. “Wie moet er betalen?”, vraagt parlementslid Ibrahim Kanan. “Als we ons gezond verstand en de internationale rechtsregels volgen, is de agressor verantwoordelijk voor de schade - Israël dus. En de internationale gemeenschap, die niet meteen optrad, is mee verantwoordelijk”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.