Libanon op rand van burgeroorlog?

Q&A politieke situatie Libanon

Op woensdag namen tien ministers van de Libanese 8 maart-coalitie en minister van Staat Sayyed Hoessein ontslag, uit protest tegen de Libanese steun voor het VN-tribunaal dat de moord op Rafik Hariri onderzoekt. Dat betekent de val van een regering.  

  • Reuters Het Israëlische leger is in verhoogde staat van paraatheid aan de grens met Libanon. Eventueel geweld na de val van de Libanese regering zou kunnen overslaan naar Noord-Israël. Reuters

Wordt Libanon nog bestuurd?
De Libanese president Michel Suleiman is momenteel in crisisberaad met topfunctionarissen om de politieke situatie in het land in te schatten nadat de terugtrekking van elf ministers van de 8 maart-coalitie tot de val van de regering leidde. Suleiman probeert te redden wat er te redden valt. Dat betekent: een regering van lopende zaken draaiende houden zodat het land recht blijft tot een nieuwe regering is verkozen.
De kans dat er snel een nieuwe regering wordt gekozen is klein, zegt de Libanese politicoloog Hilal Kashan volgens Le Monde.

Wat wil de 8 maart-alliantie?
In de Libanese oppositiecoalitie zwaaien de sjiitische partijen Hezbollah en Amal de plak. Bondgenoten in de coalitie zijn onder meer de leden van de christelijke partij van voormalig premier en ex-generaal Michel Aoun. Zij eisen dat  premier Saad Hariri zich terugtrekt uit het Speciaal Tribunaal voor Libanon dat de moord op diens vader in 2005 onderzoekt. Hun eis gaat samen met de verwachting dat Hezbollah-topfunctionarissen zullen beschuldigd worden achter de moord te zitten. Die beschuldigingen, waarvan al sprake was in 2007, doen ze af als verzinsels en een “politieke afrekening” door de VS en Israël.

Hoe machtig is de 14 maart-alliantie?
De pro-westerse coalitie van soennieten, druzen en een aantal christelijke van de huidige premier Saad Hariri heeft de meerderheid in de regering. De alliantie dankt zijn naam aan de demonstraties tijdens de Cederrevolutie van 2005, een gevolg van de moord op toenmalig premier Rafik Hariri, vader van Saad Hariri. Na anti-Syrische demonstraties trokken de Syrische troepen zich terug uit Libanon. De 14 maart-alliantie denkt er niet aan om afstand te nemen van het VN-Libanon-tribunaal, en staat daarmee lijnrecht tegenover de eisen van de oppositie.

Blijft Saad Hariri premier?
Volgens de elf ontslagnemende ministers is onderhandelen met Hariri niet meer mogelijk, omdat hij deel van het probleem is geworden. Hij moet dus weg, klinkt het in minder woorden. ‘Dit kabinet is een last geworden voor de Libanezen, en kan onmogelijk werken’, liet de ontslagnemende energieminsiter Jebran Bassil weten.
De 14 maart-aanhangers blijven achter Hariri staan als premier, maar hij kan geen coalitie vormen zonder opnieuw beroep te doen op de Hezbollah en diens aanhangers.

Hoe groot is het gevaar op een Libanese burgeroorlog?
Alleen nationale eenheid kan Libanon beschermen tegen een mogelijke burgeroorlog, zei de leider van de Arabische Liga, Amr Moussa.
Volgens politicoloog Joseph Bahout is Libanon echter nog ver verwijderd van een burgeroorlog. ‘We zijn nu in een periode van institutionele chaos gekomen, met als waarschijnlijk gevolg politieke spanningen.’ Maar geen van de partijen –zowel oppositie als Haririgezinde partijen- willen dat het geweld oplaait.
‘Het probleem is dat het Libanon-tribunaal een rode lijn vormt waar geen enkele partij toegevingen wil doen. Maar tegelijk wil niemand het land destabiliseren’, zegt Randa Takieddine in de internationale Arabische krant, Dar Al Hayat.

Wat betekent de Libanese politieke impasse voor de regio?
Het Israëlische leger heeft de opdracht gekregen om de ontwikkelingen in buurland Libanon –met wie ze al decennia een vijandelijke band hebben– nauwgezet te volgen. Mogelijk intern geweld in Libanon zou kunnen uitzaaien naar Noord-Israël. Volgens de krant Haaretz zijn echter geen extra manschappen naar Noord-Israël verplaatst of reservetroepen ingezet. Volgens generaal op rust, Yaakov Amidror, heeft Hezbollah geen baat bij een oorlog met Israël op dit moment. Hezbollah heeft al vier jaar –sinds de oorlog in 2006– geen raket meer afgevuurd naar Israëlisch grondgebied. Hezbollah zou zich, aldus Haaretz, vanuit het bondgenootschap met Iran eerder paraat willen houden op een eventuele aanval op dat land. Maar, zegt Amidror, de situatie blijft wel heel kwetsbaar en delicaat. En de frustraties lopen hoog op. Bovendien hebben alle partijen, inclusief Hezbollah, zich goed bewapend.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur