Libië stelt Gaddafi’s olieplan uit

De hoogste Libische autoriteit, de Libya’s People Congress (LBPCs), heeft gestemd op een uitstel van leider Muamar Gaddafi’s plan om de regering te ontbinden en om de oliegelden rechtsstreeks aan de bevolking te geven.
De resultaten werden vandaag meegedeeld op de vergadering van ‘the General Public Congress’ in Sirte, woonplaats van de Libische leider.
64 van de 486 Basic People Congresses (LBPC’s), parlmentsleden gekozen uit de gewone bevolking en grotendeels gecontroleerd door Gaddafi, steunden het plan om de oliewinsten rechtstreeks naar de meer dan 1 miljoen arme Libische bevolking te verdelen.

Volgens het Libische nieuwsagentschap Jana steunden eveneens 251 leden van de LBPCs het plan, maar eisten een uitstel totdat er geschikte maatregelen werden bereikt. Het plan zou voor chaos zorgen in de economie, door het aansporen van kapitaalvluchten en door het aanwakkeren van de inflatie.

Hij heeft ook getracht de nadelen van zijn plan aan te geven. De regeling zou 30.000 dinars/jaar beloven aan Libiës ‘armste bevolkingsgroep, die meer dan een miljoen mensen telt. Gaddafi waarschuwde dat de regeling tijdelijk voor chaos zal zorgen vooraleer het de gewenste welvaart bereikt.

De Libische leider zegt ook dat de corruptie diep ingeworteld is in de Libische regering waardoor de ontbinding en de rechtsstreekse distibutie van oliegelden van essentieel belang zijn om de kritieken de strop om te doen.

Critici halen aan dat de ontbinding van de regering niet zal werken omdat het de reputatie van de regering zwaar zou beschadigen. Corruptie zal altijd de eerlijke distributie van olie voorkomen en de gezondheids –en onderwijsinfrastructuur zou eronder lijden.

De LBPCs zijn respectievelijk de topexecutieven die stemmen op wetten en het regeringsbeleid. In de praktijk is het Gaddafi die het laatste woord krijgt bij sleutelbeslissingen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift