Lichtpuntje voor neushoorn in Nepal

De neushoorn krijgt het op alle fronten zwaar te verduren door stroperij, maar uit Nepal komt er toch wat goed nieuws. Voor het eerst werden er het voorbije jaar geen Indische neushoorns gedood door stropers.

  • Chester Zoo Indische neushoorn Chester Zoo

De neushoorn krijgt het jaar na jaar harder te verduren. In 2011 werden in Zuid-Afrika 448 neushoorns gedood, een nieuw record. De stroperij wordt vooral aangezwengeld door de enorme vraag in Azië, waar de hoorn gebruikt wordt in de traditionele geneeskunde. Een gram van de hoorn is het dubbele waard van een gram goud, en de stroperij is een echte vorm van georganiseerde misdaad geworden.

Nepal

Het nieuws uit Nepal is daarom des te opmerkelijker, want voor het eerst in 29 jaar is het hele jaar lang geen neushoorn gedood door stropers. In India en Nepal komt de Indische neushoorn voor in versnipperde gebieden. De soort staat er onder druk en staat op de rode lijst van kwetsbare diersoorten. Er leven in Nepal nog amper 534 exemplaren.

“Het is de eerste keer in 29 jaar dat Nepal een heel jaar heeft gehaald zonder gedode neushoorn, en dat is een beloning voor het werk van de regering, het Wereldnatuurfonds en vele partners”, zegt Barney Long van het Wereldnatuurfonds (WWF). “We hopen dat het nieuwe jaar nog meer goed nieuws kan brengen uit andere landen zoals Zuid-Afrika.”

Uitgestorven

Drie van de vijf neushoornsoorten ter wereld worden bestempeld als “kritiek met uitsterven bedreigd” op de rode lijst van de IUCN: de zwarte neushoorn in Afrika, de Javaanse neushoorn met nog amper 50 exemplaren en de Sumatraanse neushoorn met 250 exemplaren.

Voor twee subsoorten van neushoorns betekende 2011 het einde: de Vietnamese neushoorn, een subsoort van de Javaanse neushoorn, en de westelijke zwarte neushoorn zijn officieel uitgestorven.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift