Lichtpuntjes uit Afrika

Terugblik op markante trends en gebeurtenissen uit het voorbije jaar

Ook in 2012 werd Afrika geteisterd door hongersnood, geweld en corruptie. Maar er was ook goed nieuws uit het continent. Een greep uit de initiatieven van overheden, actievoerders of enkelingen die voor hoopvolle lichtpuntjes zorgden.

  • IPS/Busani Bafana Susan Godwin kreeg van Oxfam International eerder dit jaar de onderscheiding 'Vrouwelijke Voedselheldin van Nigeria'. IPS/Busani Bafana

Positief nieuws kwam er onder meer uit landen zoals Ghana, Ehiopië en Angola die mooie groeicijfers konden voorleggen. Luidop juichen bleek echter vaak nog te vroeg omdat de vruchten van de groei vaak nog niet van die aard zijn dat ze ook door de bevolking kunnen geplukt worden.

In Angola zorgde het einde van de burgeroorlog in 2002 voor een golf van investeringen. Zo onderging hoofdstad Luanda dit jaar een ware metamorfose.

Bij het nieuws over de officiële beëindiging van van de hongersnood in Somalië dient een kanttekening geplaatst te worden want een miljoen mensen zijn er nog op de vlucht en 3,8 miljoen mensen hebben nog steeds nood aan hulp.

Veiligheidsraad

Wat betreft een eventuele uitbreiding van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties staan de Afrikaanse landen nog geen stap verder. Joyce Banda, president van Malawi, was een van de staatshoofden die de Algemene Vergadering dit najaar toespraken evenals Robert Mugabe, president van Zimbabwe, een van de vurigste pleitbezorgers van meer Afrikaanse vertegenwoordiging in de Raad.
Slecht bestuur, schending van mensenrechten, geweld en corruptie in landen zoals Oeganda, Nigeria en Kenia staan dat lidmaatschap vooralsnog in de weg.

Maar we zagen ook hoopvolle initiatieven. Zo was er Senegal waar stadslandbouw zijn weg blijkt te vinden naar de hoofdstad Dakar.
Meer positief landbouwnieuws was er te rapen in Malawi, Guinee en Nigeria waar een lokale boerin het schopte tot voedselheldin.

Mensenrechten en milieu

In Kenia ambieert de homoseksuele activist David Kuria Mbote voor het eerst een politieke functie. Hij stelde zich kandidaat voor de verkiezingen in maart 2013 en hoopt de structurele barrières in de gezondheidszorg, het onderwijs en de economie te kunnen slopen.

Mozambique gaat zijn natuurlijke rijkdommen beschermen en heeft van de eilandenarchipels de Primeiras en de Segundas beschermd gebied gemaakt. Daarmee is het grootste zeereservaat van Afrika een feit.

Nog meer duurzaam milieunieuws kwam uit Kenia waar de bouw van een geothermische centrale met een capaciteit van 280 megawatt, de grootste op het continent wordt en Ghana waar een Brits bedrijf bezig is met de bouw van een zonnecentrale die goed zal zijn voor 155 megawatt capaciteit en honderden banen. 

Zuid-Afrika en Zuid-Soedan

In Zuid-Afrika trok president Jacob Zuma zijn klacht in tegen de tekenaar van een cartoon die niet naar zijn zin was. Een kleine overwinning van de vrije meningsuiting op een continent waar de persvrijheid nog al te vaak onder vuur ligt.

Niettegenstaande de eerste verjaardag van de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan begin juli geen echte reden tot feesten gaf werkt het re-integratieprogramma gestaag verder om de kindsoldaten beetje bij beetje hun kindertijd terug te geven. Doelstelling is dat binnen twee jaar geen kind nog langer deel zal uitmaken van de militaire groeperingen in het land.

In de reeks de 12 van ‘12 blikt de redactie van persagentschap IPS Vlaanderen terug op de meest markante trends en gebeurtenissen uit het voorbije jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.