Ligt Pakistan op het Arabisch schiereiland?

In deze nieuwe MO*paper belicht Bruno De Cordier van de Conflict Research Group van de UGent de economische en andere banden tussen Pakistan en de landen, economieën en samenlevingen van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten.

  • Gie Goris Detail van de Faisalmoskee in Islamabad, Pakistan. De grootste moskee van Pakistan werd mede gefinancierd door voormalig koning Faisal bin Abdul-Aziz van Saoedi-Arabië. Gie Goris

De talrijke en zeer verscheiden interacties tussen Pakistan en de lidstaten van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golf (SAG) worden sterk bepaald door de banden tussen Pakistan en Saoedi-Arabië, de grootste lidstaat van de SAG. De wisselwerking is niet alleen geopolitiek en economisch van aard, maar is ook sterk geworteld in de uitwisseling tussen de respectieve bevolkingen via arbeidsmigratie en bedevaarten. Maar de nauwe banden tussen delen van het establishment in Pakistan en de Golfstaten en de Verenigde Staten als neoliberale spil, stuiten op heel wat bezwaren bij de bevolking en de elite aan beide zijden. Het eindresultaat van dit smeulende conflict zal bepalen of de ‘as van complementariteit’ tussen Pakistan en Saoedi-Arabië een van de centra zal worden in een multipolaire wereldorde.

In deze paper belicht Bruno De Cordier van de Conflict Research Group van de UGent de economische en andere banden tussen Pakistan en de landen, economieën en samenlevingen van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (Cooperation Council for the Arab States of the Gulf, afgekort tot Gulf Cooperation Council of GCC – in 1981 tijdens de Irak-Iranoorlog opgericht als een kader voor samenwerking en integratie tussen Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten). Dit onderwerp is niet op de eerste plaats relevant omwille van de zogenaamde Zuid-Zuidsamenwerking, maar vooral vanwege de dynamiek van de multipolaire wereldorde die aan het groeien is.

Je kan deze MO*paper gratis downloaden.

Over de auteur

Bruno De Cordieris verbonden aan de Onderzoeksgroep voor Conflict- en Ontwikkelingsstudies van de Universiteit Gent. Hij leefde en werkte verschillende jaren in de voormalige Sovjet-Unie en in Zuid-Azië.

Deze paper werd oorspronkelijk gepubliceerd onder de titel ‘Pakistan and the GCC countries: complementarity, or a center-periphery tale?’, als nummer 11 in de reeks Central Asia Economic Paper, december 2013 (Elliott School of International Affairs, The George Washington University).

Over de MO*papers

MO*papers is een serie analyses die uitgegeven wordt door Wereldmediahuis vzw. Elke paper brengt fundamentele informatie over een tendens die de globaliserende wereld bepaalt. MO*papers worden toegankelijk en diepgaand uitgewerkt. MO*papers worden niet in gedrukte vorm verspreid. Ze zijn gratis downloadbaar op www.MO.be/papers. Bij het verschijnen van een nieuwe paper wordt een korte aankondiging gestuurd naar iedereen die zich registreert op www.MO.be/papers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.