Links Israël ontwaakt uit coma na recent geweld

Er zijn tekenen dat de linkerzijde in Israël uit haar collectieve coma ontwaakt. De golf van geweld die de laatste dagen door de bezette Westelijke Jordaanoever is getrokken is een van de oorzaken.
Afgelopen zaterdag kwamen meer dan drieduizend Palestijnse, Israëlische en buitenlandse vredesactivisten bij elkaar in Sheikh Jarrah, een voorstad van Oost-Jeruzalem. Ze droegen Palestijnse vlaggen en riepen “Bevrijd Sheikh Jarrah” om steun te betuigen aan de Palestijnen wier huizen dreigen te worden geconfisqueerd.
Progressieve parlementsleden in de Knesset riepen op tot het verwijderen van de illegale nederzettingen in het oostelijke deel van de heilige stad. Honderden veiligheidsagenten vormden een buffer tegen een tegendemonstratie van rechtse kolonisten die de verjoodsing van Oost-Jeruzalem steunen.

Opperrechter


De actie was bijna feestelijk, omdat demonstranten voor het eerst niet door de politie uit elkaar werden geslagen. Het Israëlische Hooggerechtshof bepaalde vorige week dat de actievoerders het recht op demonstratie hebben. Opperrechter Dorit Beinisch gaf openlijk kritiek op het politieoptreden. Dat bracht Israël, zo zei ze tegen het hoofd van de politie, dertig jaar terug in de tijd.
De grote vraag is nu of het progressief Israël lukt om samen te gaan werken met Palestijnse activisten die burgerlijk ongehoorzaam zijn en de gewapende strijd afzweren. Sinds het begin van de tweede intifada, in 2000, zijn die van elkaar vervreemd geraakt. Links Israël was gefrustreerd over de zelfmoordaanslagen en de harde koers van de Palestijnse leiding.
De laatste dagen zijn de confrontaties tussen Palestijnse demonstranten en veiligheidstroepen over de hele Westelijke Jordaanoever weer opgelaaid. Op 5 maart raakten veel demonstranten en agenten gewond bij rellen bij de Al Aqsa-moskee. Op dezelfde dag werden tientallen mensen gewond en opgepakt bij rellen bij een belangrijke moskee in Hebron. Volgens Palestijnen proberen de Israëlische autoriteiten steeds meer heilige plaatsen onder controle te krijgen.

Beknot


Deze ontwikkeling gaat niet voorbij aan progressieve Israëliërs. Bovendien worden ze door hun eigen staat steeds meer in de hoek gedrukt. Rechtse partijen roepen dat hun speelruimte moet worden beknot. Politie treedt hard op tegen demonstraties in Sheikh Jarrah. Ook gaf premier Benjamin Netanyahu onlangs openlijk kritiek op Breaking the Silence, een organisatie die geweld van soldaten tegen Palestijnen in kaart brengt.
Columnist Mya Guarnieri schreef: “Israëlisch links moet zijn energie richten op de bron van de ziekte, die iedereen bedreigt, ongeacht politieke kleur.” De oude vredesactivist en oud-politicus Avraham Burg schreef in het dagblad Haaretz waarom hij deelneemt aan de protesten: “Mensen van waarheid en moraal weigeren toe te kijken wanneer de staat van Joodse vluchtelingen Palestijnse families op straat zet en hun armetierige huizen aan bebaarde, godslasterende boeven geeft.”
De Palestijn Nasser Ghawi woont samen met 37 familieleden op straat in Sheikh Jarrah, sinds hij in augustus uit zijn huis is gezet. “De gemeente heeft onze tenten zestien keer in beslag genomen”, zegt hij. “We hebben geen tenten meer, maar als de Israëliërs ons blijven steunen, mogen we misschien weer een keer naar huis.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift