Links neemt het op tegen links in Brazilië

Niemand lijkt de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva van een tweede ambtstermijn te kunnen houden. Maar de “dissidente” Heloise Helena de Moares Carvalho haalt in de peilingen een verrassend goede score van negen à tien procent. Daarmee lijkt het linkse front in Brazilië definitief verscheurd.
Heloise Helena, zoals iedereen haar noemt, zetelt sinds 1999 in de Braziliaanse Senaat. Ze is klein van gestalte en frêle, maar rad van tong. In de campagne voor de presidentsverkiezingen van 1 oktober heeft de linkse politica zich al meermaals luid en verontwaardigd uitgelaten over het beleid van president Lula.

Ze fulmineert dat de Arbeiderspartij (PT) van Lula niet langer een linkse partij is, maar “een groep van onverlaten” is geworden. Ze wijst daarmee op de vele partijleiders en ministers die het voorbije jaar door omkoopschandalen van hun voetstuk zijn gevallen. Ook de populariteit van de president kreeg daardoor een fikse knauw.

Heloise Helena richtte in juni 2004 de Sociale en Liberale Partij (PSOL), nadat ze uit de PT werd gezet omdat ze had geweigerd de partij te steunen bij een aantal hervormingsmaatregelen, zoals bij voorbeeld het optrekken van de pensioenleeftijd. Volgens Helena druisten die maatregelen regelrecht in tegen de principes van de partij. Nu nog zegt ze regelmatig dat het haar “trouw aan de partij” was die haar heeft genekt.

In haar campagne legt de kleine politica vooral de nadruk op de democratisering van de staat. Ze denkt de economische groei te kunnen aanzwengelen tot zeven procent door de hoge interestvoeten te verlagen. Heloise Helena wil ook een grondige landhervorming, een afschaffing van buitenlandse schuldlasten en kortere werkdagen, zonder loonverlies.

De linkse kandidate verraste het hele land - en de wereld - toen peilingen in juli aangaven dat ze in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen tien procent zou kunnen halen. In de laatste peilingen kwam ze uit op 9 procent. Daardoor zou Helena een belangrijke rol kunnen spelen in de verkiezingsrace, die vermoedelijk een tweestrijd wordt tussen de huidige linkse president Lula en de sociaal-democraat Geraldo Alckmin. Volgens de laatste opiniepeilingen bestaat echter ook de kans dat Lula al in de eerste ronde genoeg stemmen zal behalen.

“Ik zal een socialistisch bestuur niet meer ervaren tijdens mijn leven”, lijkt Helena nu te beseffen. “Maar ik help wel het pad te effenen voor de toekomst.” (YD/PD)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift