Linkse leiders prijzen nieuwe president Paraguay

De nieuwe Paraguayaanse president Fernando Lugo, die in augustus wordt geïnstalleerd, is deze week tijdens een rondreis met open armen ontvangen door de linkse regeringen van de Latijns-Amerikaanse landen Bolivia, Ecuador en Venezuela.
De rooms-katholieke bisschop Lugo won in april de presidentsverkiezingen in Paraguay. Afgelopen week bezocht hij de drie Latijns-Amerikaanse landen met de meest linkse regeringen om de politieke en economische banden aan te halen en de energieproblemen van zijn land te bespreken.
De Venezolaanse president Hugo Chávez beloofde in alle oliebehoeften van Paraguay te zullen voorzien. Chávez kwam bijna woorden tekort om Lugo te prijzen, een man die volgens hem “gekomen is om vernieuwing te brengen, om het tweeduizend jaar geleden door Christus beloofde rijk van gerechtigheid, gelijkheid en liefde te stichten.” Wat nog ontbrak aan de club van linkse leiders die de afgelopen tien jaar werden gekozen in de regio, was een bisschop, grapte Chávez.
Tijdens zijn rondreis verklaarde Lugo dat “Paraguay zijn eigen politieke weg moet gaan, die verschilt van die in andere landen in de regio en Latijns-Amerika, hoewel er ook onmiskenbaar overeenkomsten zullen zijn vanwege de armoede, corruptie en de noodzaak de democratie te consolideren.
Bevrijdingstheologie
De presidenten Evo Morales van Boliva en Rafael Correa van Ecuador nodigden Lugo uit mee te werken aan het regionale integratieproces. Morales vroeg Lugo zijn “ervaringen in dienst van het volk” te delen om zo te zorgen “voor betere integratie en sociale rechtvaardigheid.”
Volgens de Ecuadoraanse leider bevestigt de verkiezing van Lugo, die een einde maakt aan het zestig jaar durende bewind van de Colorado Partij in Paraguay, dat de regio onherroepelijk een nieuwe weg heeft ingeslagen naar “rechtvaardigheid, solidariteit, waardigheid en welvaart en gelijkheid.”
In Ecuador bezocht Lugo onder meer de dorpen in de hooglanden waar hij een kwart eeuw geleden als jonge leraar en missionaris werkte, en waar nonnen bezig zijn met het borduurwerk voor de sjerp die hij zal dragen bij zijn installatie op 15 augustus. In Venezuela woonde hij, vergezeld door Chávez, een mis bij in een arme wijk in het zuidwesten van Caracas. De twee priesters die de mis opdroegen zijn evenals Lugo aanhangers van de bevrijdingtheologie. De aankomende president bezocht echter ook aartsbisschop Baltazar Porras van Mérida, een uitgesproken tegenstander van Chávez.
 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.