Linkse partijen lopen niet warm voor Chavez’ eenheidspartij

Drie linkse formaties hebben aangekondigd dat ze zich voorlopig niet willen opheffen om op te gaan in de Socialistische Eenheidspartij (PSUV) die Venezolaanse president Chávez wil oprichten. De drie partijen bezetten 30 van de 167 zetels in het Venezolaanse parlement.

De drie dissidente formaties zijn de Partij voor Sociale Democratie (PODEMOS), Vaderland voor Iedereen (Patria para Todos, PPT) en de Communistische Partij van Venezuela (PCV). Voor politoloog Manuel Malaver is de scepsis “de uitdrukking van het begin van een oppositiebeweging vanuit de buik van het chavisme”.
“Het Chavisme of de Bolivariaanse beweging is een pluralistische politieke macht”, zo verklaarde Ismaël García, de secretaris-generaal van Podemos. “We nemen niet deel aan een eenheidsdenken en zullen dat ook in de toekomst niet doen”. Eerder had García zich uitgesproken tegen een “sovjetmodel” en benadrukt dat het socialisme in Venezuela democratisch moest blijven.
De PPT neemt een gelijkaardig standpunt in en wacht op een initiatief van de promotiecommissie die Chávez heeft opgericht om de socialistische eenheidspartij te verkopen. “De bal ligt in het kamp van de president”, zei PPT-secretaris-generaal José Albornoz. De PPT en Podemos hebben samen een handvol burgemeesters en regeren mee in enkele deelstaatregeringen.
De Communistische Partij van Venezuela riep op een bijzonder congres op tot “frontvorming” als een etappe op weg naar eenheidspartij die “Marxistisch-Leninistisch en Bolivariaans” moet zijn. Op het congres kwam het tot een krachtmeting tussen de huidige secretaris-generaal, Oscar Figuera, die de partij wil ontbinden, en de tachtigjarige voorzitter Jerónimo Carrera, die de 76 jaar oude formatie niet zomaar wil begraven.
Chávez plannen voor een eenheidspartij kwamen eerder al onder vuur te liggen van kleinere extreem-linkse groepen maar ook van de Movimiento V Republica (MVR), de partij die Chávez zelf stichtte in 1997 met linkse burgers en gepensioneerde militairen.

Socialisme van de 21ste eeuw

De Venezolaanse president, die in zijn tweede ambtstermijn werk wil maken van een “socialisme van de 21ste eeuw”, reageerde geïrriteerd op de verklaringen van dissidente linkse leiders: “Volgen jullie je eigen weg, ik volg de mijne”, zei Chávez op de televisie, “Ik voel me vrij om me ten volle te wijden aan de partij waarvan ik droom, een echte revolutionaire, socialistische en Bolivariaanse formatie met één enkele leider”.
Chávez verweet de “weifelende leiders van links” dezelfde argumenten te gebruiken als rechts, met name “het eenheidsdenken, dat niemand hier heeft gepostuleerd omdat pluralisme de essentie zelf van het socialisme uitmaakt”.
De Socialistische Eenheidspartij (PSUV) bestaat voorlopig enkel nog uit een “promotiecommissie” van 15 getrouwen die het politieke terrein moeten verkennen. Chávez kondigde ook een “technisch comité” aan om de oprichting van de partij te organiseren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.