Linkse president voor Guatemala

Zakenman en centrumlinks politicus Alvaro Colom neemt in Guatemala vandaag het presidentiële ambt op. De machtswissel betekent een breuk met het traditioneel rechts-conservatieve beleid in het Midden-Amerikaanse land.
De 56-jarige Colom van de centrumlinkse Nationale Unie van Hoop (UNE) laat zich flankeren door vice-resident Rafael Espada om samen een nieuwe, linkse koers uit tetekenen voor Guatemala, dat gebukt gaat onder armoede, corruptie en jongerengeweld. Geconfronteerd met conservatieve krachten in de juridische wereld en de overheidsadministratie, stelt zich nu reeds de vraag of de nieuwe machthebbers op korte termijn de hoge verwachtingen van het volk kunnen inlossen.
In een land waar ruim de helft van de twaalf miljoen inwoners moet rondkomen van minder dan 1,38 euro per dag, hopen Colom en Espada met een Honderd Dagen Plan op korte termijn het hoofd te bieden aan de meest dringende problemen binnen onderwijs, gezondheidszorg en openbare veiligheid. Verder wil Colom vooral veel energie steken in het scheppen van werkgelegenheid en het fors verhogen van de uitgaven voor sociale projecten.
Onverwerkt verleden
De grootste uitdaging bestaat uit het pacificeren van het land. Guatemala heeft niet alleen te lijden onder corruptie en jongerenbendes, maar ook onder een onverwerkt verleden. De bloedige strijd van verschillende guerrilla-organisaties tegen de geweldadige, militaire dictatuur sleepte 36 jaar aan en eistte meer dan 200.000 slachtoffers. In tegenstelling tot hun Argentijnse en Chileense collega’s, zijn de Guatemalteekse dictators echter nooit vervolgd voor hun wandaden, begaan tijdens deze bloedige burgeroorlog (1960-1996). De broeiende frustraties van dit onverwerkt verleden bemoeilijken het democratiseringsproces waar Guatemala zich het laatste decennium doorheen worstelt.
Colom, die na de burgeroorlog in samenwerking met de Guatemalteekse regering en de Verenigde Naties de terugkeer mogelijk maakte van 40.000 Mayavluchtelingen, beseft dat dergelijke pacificering een langetermijnproject is. Toch maakt de nieuwe president zich sterk dat ‘indien we het slim aanpakken, Guatemala in vier jaar tijd een serieuze stap voorwaarts kan zetten, en in 20 jaar tijd een goed functionerende staat kan zijn’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift