Lood, cadmium, chroom en tin in speelgoed

Speelgoed is in Europa het meest gereguleerde en veiligste product in de winkels, zeggen de speelgoedproducenten. Nee, zeggen Europese vrouwenorganisaties, de gebruikte veiligheidsnormen zijn nog altijd niet streng genoeg.
  • Creative Commons-licentie by kowitz Sinds dit jaar is de vernieuwde Europese speelgoedrichtlijn van kracht. Creative Commons-licentie by kowitz
Sinds dit jaar is de vernieuwde Europese speelgoedrichtlijn van kracht, die over twee jaar omgezet moet zijn in de nationale wetten van de lidstaten. Ze vervangt de verouderde wetgeving uit 1988 over veiligheidsnormen voor speelgoed.
 De nieuwe richtlijn moet de veiligheidsvereisten voor speelgoed sterk verhogen, vooral het gebruik van CMR’s in speelgoed wordt aan banden gelegd. CMR’s zijn chemische stoffen die kankerverwekkend en schadelijk voor de voortplanting zijn. De lijst van verboden stoffen wordt uitgebreid. Ook het gebruik van allergene geurstoffen wordt beperkt en de richtlijn legt ook voorschriften op voor strengere veiligheidswaarschuwingen.
‘Speelgoed is nu het best gereguleerde consumptiegoed in Europa’, zegt Peter Trillingsgaard, voorzitter van het technisch comité van TIE, de belangenorganisatie van de Europese speelgoedindustrie. ‘De Europese regelgeving voor de veiligheid van speelgoed is heel technisch, complex en uitvoerig. Buiten deze richtlijn wordt speelgoed ook onderworpen aan REACH, RoHS, WEEE, de cadmiumrichtlijn, de richtlijn over ftalaten, en andere.’
 TIE zelf is voorstander van de strengere regelgeving. Maar niet iedereen deelt dat enthousiasme. De netwerkorganisatie WECF (Women in Europe for a Common Future) voert al langer campagne voor veilig speelgoed, maar vindt de nieuwe richtlijn niet toereikend. De organisatie verspreidt een consumentgerichte speelgoedwijzer, waarin te lezen staat dat veel gevaarlijke stoffen nog altijd zijn toegestaan.
 De speelgoedwijzer raadt ouders aan om nieuw speelgoed onmiddellijk uit de verpakking te halen en het een paar dagen te luchten. Gaat dat niet wat ver? ‘Over de veiligheid en gezondheid van kinderen kun je niet onderhandelen’, zegt Alexandra Caterbow van de Duitse WECF-afdeling. Volgens WECF zijn de maximumnormen voor toegelaten chemische stoffen in speelgoed nog te hoog. Die stoffen kunnen heel goed vervangen worden door alternatieve stoffen.
‘Dat de speelgoedrichtlijn een maximumnorm oplegt voor toegestane chemicaliën, betekent niet dat die stoffen ook gebruikt worden, integendeel zelfs’, werpt Trillingsgaard tegen. ‘Chemische bestanddelen zijn al gebannen sinds de eerste regulering in 1988. De nieuwe richtlijn heeft de maximumnormen voor lood, cadmium, chroom en giftig en organisch tin nog eens tot de helft gereduceerd van wat het Europees wetenschappelijk comité als veilig aangeeft. Het is dus misleidend te vragen dat de speelgoedindustrie metalen en chemicaliën moet vervangen: die stoffen worden allang niet meer gebruikt.’
Waarom dan geen volledige ban in de richtlijn, vraagt WECF zich af. WECF vindt het ook niet kunnen dat niet moet worden aangegeven wat de specifieke inhoud van speelgoed is en of er al dan niet schadelijke stoffen in zitten. ‘De vraag naar betere informatie op de verpakking is heel legitiem. Als consument heb je het recht te weten wat er in speelgoed zit’, aldus Caterbow.
Lees ook: Geen gedegen keurmerken voor speelgoed

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur