Los Angeles betaalt inwoners om gazon op te doeken

De stad Los Angeles beloont inwoners die hun gazon vervangen door begroeiing die beter aangepast is aan het lokale klimaat. De stad wil zo miljoenen liters water besparen.

  • CC Michael Pieracci Een typisch gazon in Los Angeles, met watersproeiers langs het voetpad. CC Michael Pieracci

Gazons zijn populair in Los Angeles, maar zijn helemaal niet aangepast aan het woestijnklimaat in de stad en moeten dan ook rijkelijk besproeid moet worden. Volgens de watermaatschappij LADWP is 40 procent van het waterverbruik buiten.

De maatschappij gaat daarom inwoners van de stad belonen als ze hun gazon opgeven met 22 dollar per vierkante meter. Voor een gemiddeld gezien komt dat al snel neer op enkele duizenden dollars.

Droge winter

“We maken ons klaar voor opnieuw een hete zomer na een droge winter met weinig sneeuw en regen, en we moeten een manier vinden om onze kostbare watervoorraad te bewaren voor gebruik binnenskamers”, zegt James McDaniel van LADWP. “Het traditionele gazon heeft een hoop water nodig, maar we kunnen het vervangen door planten die natuurlijk voorkomen in het Californische klimaat, en bovendien  mooi zijn, weinig onderhoud vergen en minder water gebruiken.”

De beloning van 22 dollar moet volgens McDaniel ruimschoots volstaan om de kosten te dekken van de heraanleg, en bovendien sparen de eigenaars ook nog eens flink op de waterfactuur.

Een speciale website geeft een overzicht van de “California Friendly” planten, struiken en bomen, die in de vergetelheid geraakt zijn sinds gazons, palmbomen en citrusstruiken populair werden in de stad.

Los Angeles is niet de eerste stad die inwoners op die manier probeert over te halen. In Las Vegas verminderde de grasoppervlakte door een gelijkaardige operatie al met 15 miljoen vierkante meter, goed voor een besparing van miljarden liter water.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift