Lucht boven Irak blijft Amerikaans

Officieel zijn de Amerikaanse gevechtsoperaties in Irak verleden tijd, maar over de luchtmacht wordt gezwegen. Amerikaanse piloten blijven elke maand meer dan duizend missies uitvoeren omdat er geen Iraaks alternatief is.
Terwijl de meeste taken van de Amerikaanse grondtroepen zijn overgenomen door het Iraakse leger, is een Iraakse luchtmacht zo goed als onbestaande. Irak beschikt naar schatting over amper 36 transporttoestellen, 19 verkenningsvliegtuigen en 3 gevechtsvliegtuigen. Vorige week pas werd een opleidingscentrum geopend voor piloten.
Daarom zullen Amerikaanse piloten de bewaking van het Iraakse luchtruim en luchtsteun bij militarie acties nog jarenlang voor hun rekening moeten nemen. “We zijn nog veraf van een volwaardige luchtmacht in dit land”, gaf Anwer Hamad Amen Ahmed, de bevelhebber van de luchtmacht, in een interview in april al toe. “We zullen de VS nog lang na 2011 nodig hebben.”
De Amerikaanse piloten controleren het Iraakse luchtruim al sinds de eerste Golfoorlog begin jaren negentig. Van januari tot juli van dit jaar voerden ze volgens de Amerikaanse luchtmacht meer dan vierduizend vluchten uit om grondtroepen bij te staan en meer dan zesduizend verkenningsvluchten. Ze spelen ook een essentiële rol in het vervoeren van personeel en materiaal.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift