Luchthavenpersoneel India staakt

Woensdag is het luchthavenpersoneel in India een algemene staking van onbepaalde duur begonnen. Over het hele land protesteren de werknemers tegen de sluiting van twee staatsluchthavens. Het luchtverkeer ondervindt niet veel hinder.
Werknemers van Airports Authority of India (AAI), het overkoepelende overheidsorgaan dat 126 internationale en lokale luchthavens leidt, hadden opgeroepen tot een nationale staking omdat ze niet akkoord gaan met de sluiting van de luchthavens in Hyderabad en Bangalore. Het personeel vreest voor hun job. De overheid wil de twee luchthavens sluiten om ze daarna te laten uitbaten door privébedrijven.
Ongeveer 14.000 AAI-leden nemen deel aan acties in 127 Indiase luchthavens. De stakers hebben meestal een logistieke functie zoals: elektricien, loodgieter, schoonmaakster, ingenieur of brandweerman. Op de luchthavens van onder andere Kolkata, Chennai en Mumbai werd geprotesteerd. In Mumbai legden 2000 mensen het werk neer. Vluchten naar Delhi, Port Blair, Kolkata, Bangalore en Coimbatore vertrokken op tijd. Internationale vluchten ondervonden niet veel hinder.
Het AAI, dat deel uitmaakt van het Ministerie van Burgerlijke Luchtvaart, staat onder druk van zijn ministerie. India telt meer dan 300 luchthavens en velen kunnen een update goed gebruiken. Sinds de jaren negentig doet het Aziatische land er alles aan om zijn luchthavens te moderniseren en aan de internationale standaarden te laten beantwoorden. Het AAI moet ervoor zorgen dat de Indiase luchtvaartindustrie tegen 2016 de internationale standaarden haalt en dat het op dit vlak een wereldpositie bereikt. Daarom opteert de staat steeds vaker voor joint ventures met privébedrijven, omdat die betere faciliteiten en diensten voor het cliënteel garanderen.  
De internationale luchthaven in Bengaluru -zoals het privéproject in Bangalore gaat heten- zou op 30 maart de deuren openen, maar door de stakingen wordt gevreesd voor uitstel. Bangalore International Airport meldt op zijn website dat de officiële openingsdatum niet verandert.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift