"Luchtkwaliteit tijdens Spelen in Londen ondermaats"

Na Beijing blijkt ook Londen met een probleem van luchtvervuiling te kampen voor de Olympische Spelen. Deskundigen waarschuwen dat de hoge concentratie van roet, ozon en stikstofoxide atleten kan hinderen en zelfs ziek kan maken.

  • CC Frans Zwart De Olympische site in London. CC Frans Zwart

De Olympische Spelen in Londen beginnen over vijf maanden, maar de stad is er helemaal niet klaar voor, zeggen deskundigen in de Britse krant The Independent.

London heeft de hoogste concentratie stikstofdioxiden in de EU, kreeg al verschillende berispingen over de concentratie fijnstof en kampt met een ozonprobleem op zonnige dagen.

Zomer

De deskundigen vrezen dat bij bepaalde weersomstandigheden de gezondheid van de atleten in gevaar kan komen. Vooral op windstille dagen kan inversie optreden, waarbij een laag hete lucht de vervuiling dicht bij de grond houdt. Volgens de Britse meteorologische dienst komen die omstandigheden in de zomer vaak voor.

Die inversie leidt tot een hoge concentratie van ozon en stikstof en kan hoesten, kortademigheid en andere problemen veroorzaken. Vooral uithoudingssporters zoals wielrenners en langeafstandslopers moeten hard ademen en kunnen last krijgen van de vervuiling.

De deskundigen maken zich zorgen over de uitstraling van Londen als atleten last zouden krijgen van de luchtkwaliteit. “Als het tegenzit kan dit ons met een slechte uitstraling opzadelen”, zegt Frank Kelly, hoogleraar Milieu en Gezondheid aan King’s College in de krant. “Sommige atleten zullen ook niet de prestaties halen waarop ze hebben gehoopt of zich enkele dagen minder goed voelen. Uit atletisch oogpunt zullen ze niet de top van hun kunnen halen.”

Beijing

Tijdens de Spelen in Beijing in 2008 nam de Chinese overheid draconische maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Vervuilende fabrieken werden tijdelijk gesloten en het verkeer werd aan banden gelegd. De spelen verliepen zonder grote problemen, maar dat was grotendeels een kwestie van geluk, bleek uit onderzoek dat vorige maand gepubliceerd werd.

Uit het onderzoek in het tijdschrift Atmospheric Chemistry and Physics blijkt dat regen net aan het begin van de Spelen en wind tijdens het evenement in belangrijke mate meegeholpen hebben om de luchtkwaliteit te verbeteren.

De pressiegroep Clean Air in Londen grijpt de kritiek van de wetenschappers aan om de overheid tot actie te bewegen. “Er is ons beloofd dat dit de groenste Spelen ooit zouden worden”, zegt Simon Birkett  van de organisatie. “De stad moet haar beloftes nakomen, zeker nu zeshonderd winkeliers en vastgoedeigenaars vragen om striktere uitstootbeperkingen in het centrum van Londen. Het lijkt erop dat de burgemeester nog het enige obstakel is”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.