Luchtvaart mag op algen vliegen

De Amerikaanse Air Transport Association heeft de technische standaarden goedgekeurd voor nieuwe brandstofmengsels in de luchtvaart. Daardoor ligt de weg openen naar brandstoffen die voor de helft afkomstig zijn uit hernieuwbare ingrediënten als algen, houtsnippers of afval.

“Dit is een belangrijke stap naar een meer groene en energieonafhankelijke luchtvaart”, zegt Randy Babbitt van de Federal Aviation Administration (FAA). “We verwachten dat publicatie van de nieuwe standaarden in de volgende weken.”

Luchtvaartmaatschappijen krijgen nu de kans om zes maanden lang testvluchten te organiseren met de nieuwe brandstoffen. Die zullen telkens uit een mengsel bestaan van de helft conventionele brandstof en de helft biobrandstof uit gewassen als jatropha, algen of afval.

Ook Billy Glover, vicevoorzitter van de afdeling Milieu bij vliegtuigfabrikant Boeing, noemt het een “enorme stap voor de luchtvaart. “De ontwikkeling van een hernieuwbare brandstofketen is een centraal onderdeel van de strategie van de luchtvaartsector om klimaatneutraal te groeien naar 2020 en een duurzame toekomst voor de luchtvaart te creëren”, zei hij tegen het financiële persagentschap Bloomberg.

De grootste vliegtuigproducenten, Airbus en Boeing, hebben de goedkeuring van de technische standaarden alvast niet afgewacht. Ze voeren gesprekken in respectievelijk India en Zuid-Amerika om er productieketens op te zetten voor biobrandstoffen. Ook chemische bedrijven als Honeywell blijven niet bij de pakken zitten. Honeywell plant een proefproject in India waar brandstoffen van verschillende niet-eetbare gewassen getest zullen worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift