Luchtvervuiling door schepen kost jaarlijks tienduizenden levens

Algemeen wordt aangenomen dat de zilte zeelucht goed is voor de gezondheid, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat grote zeeschepen de luchtkwaliteit geen goed doen. De rook van de schepen bevat giftige partikels en kan vooral in havensteden erg schadelijk zijn.
Tot die verrassende conclusie komen wetenschappers van de University of California in San Diego (UCSD) in een artikel in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. De auteurs onderzochten sulfaatpartikels in de atmosfeer en gingen na welk gedeelte daarvan afkomstig was van zeeschepen. Ze kwamen tot de conclusie dat de schepen veel meer partikels uitstoten dan tot nog toe werd aangenomen.

In Californië bleek 44 procent van de sulfaatvervuiling afkomstig van zeeschepen, en vooral in de havens van Los Angeles, Long Beach en San Diego was de concentratie erg sterk. De hoge concentraties zijn een gevolg van het gebrek aan regels voor de uitstoot van schepen en van de keuze voor een goedkope maar erg vervuilende brandstof die “bunker olie” genoemd wordt.

Klein maar gevaarlijk



De minuscule deeltjes, minder dan 1,5 micron groot, kunnen door de wind erg ver meegevoerd worden en komen bij inademing diep in de longen terecht.

De partikels veroorzaken er onder meer schade aan de longen, bronchitis en astma. Ze kunnen ook de bloedvaten irriteren en een vernauwing van de arteriën veroorzaken, wat kan leiden tot een hartaanval. Volgens de studie is de vervuiling door zeeschepen op die manier verantwoordelijk voor 60.000 doden per jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.