Ludiek reageren op racistische kettingsms

Sinds enkele weken circuleert vooral bij jongeren een racistische kettingsms. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding roept op om ludiek te reageren op de sms.
  • MO* Het tegenbericht moet de afzender van de kettingsms doen inzien dat dergelijke haatboodschappen ongewenst zijn MO*
‘Gefeliciteerd!! Door deze sms te lezen heeft u 1 Marrokaan teruggestuurd naar Marokko. Sms dit door naar 10 vrienden, zo doet u mee aan de actie “WITTE KERST”. Hand in hand, terug naar eigen land’, klinkt het in de kettingsms.

‘Bij groepen van etnisch-culturele minderheden is dit bericht intussen bekend en wordt er verbolgen gereageerd op de zoveelste haatcampagne. Dat de kettingsms ‘Witte Kerst’ ook in scholen circuleert, baart ons zorgen. Veel ouders reageren geschokt wanneer ze merken dat hun zoon of dochter deze racistische sms heeft ontvangen. Kinderen en jongeren vormen een heel kwetsbare groep en weten dikwijls niet goed hoe ze zich weerbaar kunnen opstellen tegen zoveel haat en racisme’, zegt Jozef De Witte van het CentrumCentrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding .

Internet


Ook op het internet circuleert het bericht. Volgens De Witte wordt op verschillende fora opgeroepen om de sms aan zoveel mogelijk mensen te versturen. In Nederland is het bericht ook gekend, en in dezelfde periode van verleden jaar stak hetzelfde bericht al eens de kop op. Dit jaar lijkt de sms echter talrijker verstuurd te worden.

Het Centrum roept op om de racistische boodschap niet door te sturen. ‘Omdat veel mensen ons vragen hoe ze hierop gepast kunnen reageren, lanceren we een tegenbericht: ‘Leve witte Kerst, het zijn de gekleurde ballen in de kerstboom die de sfeer maken! ;-)’. Dit tegenbericht moet de afzender van de kettingsms doen inzien dat dergelijke haatboodschappen ongewenst zijn’, zegt De Witte.

Klacht


Wie deze sms ontvangt van een onbekende en wil achterhalen wie de afzender is, kan op de website van de Ombudsdienst voor Telecommunicatie een formulier invullen om de identiteit van de afzender te identificeren (www.ombudsmantelecom.be, onder de rubriek ‘Klacht indienen’, daarna klikken op het formulier ‘Kwaadwillige oproepen’). Wie dat wenst, kan het formulier doorsturen naar het Centrum die al deze gegevens verzamelt en vervolgens onderzoekt welke eventuele verdere stappen mogelijk zijn.
Voor meldingen over deze kettingsms, kunt u terecht op www.diversiteit.be.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.