Lula en de Brazilianen kleuren het Forum

Deze eerste dag van het Wereld Sociaal Forum (WSF) zou de nadruk leggen op Afrika en de diaspora maar werd uiteindelijk vooral gekleurd door de aanwezigheid van de voormalige Braziliaanse leider en begeesterd andersglobalist Lula. De Senegalese president Abdoulaye Wade was tegen de verwachtingen in toch aanwezig op het Forum en zette zijn broederschap met Lula sterk in de verf.

  • Elena Dikomitis Ex-president Lula van Brazilië aan het woord Elena Dikomitis
  • Reuters Ex-president Lula van Brazilië aan het woord Reuters
  • Elena Dikomitis Aboulaye Wade, president van Senegal, omringd door pers en veiligheidsmensen Elena Dikomitis
  • Elena Dikomitis Aanhangers van Senegalees president Abdoulaye Wade Elena Dikomitis

‘La maison de Brésil’ is één van de weinige plaatsen op het Forum waar een minimum aan informatie over het programma beschikbaar is. Tot grote frustratie van de participanten en vooral van de pers, zijn er zelfs voor een lezing van formaat zoals die van de voormalige Braziliaanse president Lula en de Senegalese president Wade, zelden langer dan tien minuten op voorhand details bekend over de plaats van het evenement. De gelukkigen zetten gisterenochtend een voet binnen in de ‘Braziliaanse tent’ en hoorden op tijd waar en wanneer hun charismatische leider het woord zou nemen over de plaats van Afrika in het huidige geopolitieke systeem.

De droom van Porto Alegre

De Braziliaanse andersglobalisten zijn sterk vertegenwoordigd op het WSF en verdedigen nog steeds met vuur de oorspronkelijke alternatieve economische boodschap van het eerste Forum in Porto Alegre (2001). Ze onthaalden hun voormalige president dan ook met een oorverdovend applaus toen die zijn speech opende met de zin: “Ik ben altijd blijven geloven in de droom van Porto Alegre.”

De rode draad door het discours van Lula was de mislukking van ‘de Washington consensus’, het neoliberale marktmodel: “Het failliet van de banken betekent ook het failliet van de dogma’s die een handvol grootmachten al jaren passief aannemen. De vrije markt is geen panacee meer.” De voormalige Braziliaanse leider wees ook herhaaldelijk op het belang van de terugkeer van het Forum naar Afrika: “Dat bewijst de solidariteit van de internationale sociale beweging tegenover het continent dat door de Structurele Aanpassingsprogramma’s (SAP’s) van de jaren 1980 en 1990 enorm afgezwakt werd, en nu het duurst betaalt voor de crisis van het kapitalisme.”

Lula feliciteerde ook president Abdoulaye Wade voor zijn reeds achtjarig bewind en de vooruitgang van Senegal die daarmee gepaard ging. Hij vroeg vergiffenis aan de Senegalese leider voor de historische schuld van Brazilië in de zogenaamde ‘zwarte diaspora’, de slavenhandel vanuit de Afrikaanse westkust naar Amerika.

De Braziliaanse andersglobalisten zijn sterk vertegenwoordigd op het WSF en verdedigen nog steeds met vuur de oorspronkelijke alternatieve economische boodschap van het eerste Forum in Porto Alegre in 2001

Manke organisatie

Na Lula’s lezing liep de zaal halfleeg, de meeste mensen waren duidelijk voor hem gekomen. Als stichter van de Braziliaanse arbeidspartij en vurig voorvechter van het omverwerpen van de neoliberale wereldorde, die door een kleine groep grootmachten gestuurd wordt, is hij al sinds de eerste editie een vaste waarde op het WSF.

Dat de vertalingdienst van het Forum zijn kat gestuurd had, zorgde voor grote frustratie bij het publiek. Op het laatste moment werd een vertaling van Portugees naar Frans geregeld en vice versa maar wie enkel Engels begreep, liep dus al vlug de zaal terug uit.

Diegenen die toch bleven voor de speech van president Abdoulaye Wade, hoorde eerder een lofzang over het ‘land van de Téranga’ (het land van de gastvrijheid, courante benaming voor Senegal bij de lokale bevolking, nvdr) dan een uitweiding over de economische thema’s die Lula voor hem had aangeraakt. Wade had het over de dalende armoede, de groeiende exportmarkt (arachide, rijst), het onderwijssysteem, de vrijheid van meningsuiting, religieuze tolerantie en de gelijkheid van vrouwen en mannen.

‘Formula Wade’

Na de ode aan zijn bewind, keerde de Senegalese leider terug naar de orde van de dag: “Ik maak deel uit van de mensen die de wereld willen veranderen”. Hij benadrukte net zoals ‘zijn broeder’ Lula het belang van een échte vertegenwoordiging van Afrika op de verschillende internationale monetaire beslissingsfora en eiste ook een zetel met vetorecht in de VN Veiligheidsraad op.

Wade verdedigde tot groot enthousiasme van het publiek de Tobintaks (taks op financiële speculatie, nvdr) en presenteerde “als economist” zijn ‘Formula Wade’ voor. Die theorie heeft betrekking op de scheefgetrokken relatie tussen olie-exporterende en — importerende landen en stelt voor om de extreem hoge winsten op de oliehandel te investeren in de strijd tegen de wereldwijde armoede. “Ik zal jullie verrassen”, zei hij, “mijn ‘Formula Wade’ werd in 2000 in Washington aangehoord en de vertegenwoordigers van de internationale monetaire fora hebben bevestigd dat het mogelijk is.” De Senegalese leider bekritiseerde tot slot ook de Afrikaanse landen die enorme oliereserves hebben maar niet investeren in de ontwikkeling van hun continent. Hij vroeg het publiek om tijdens dit Forum zijn ‘Formula Wade’ uit te dragen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.