Lula verbaasde vriend en vijand met economische gestrengheid

De Braziliaanse president Luiz Inácio da Silva verbaasde in 2003 vriend en vijand met een fiscaal en monetair beleid dat nog strikter was dan de voorschriften van het Internationaal Muntfonds. De voorspelde economische chaos na de verkiezing van de gewezen vakbondsman bleef uit en het vertrouwen van buitenlandse investeerders herstelde snel. In 2004 moet Lula het vertrouwen van de bevolking terugwinnen. Hoge interesten belemmeren de binnenlandse groei, wat leidt tot werkloosheid.



In haar eerste bewindsjaar bracht de regering Lula de inflatie onder controle en stabiliseerde de wisselkoers van de real. Hoewel sommige economen de Braziliaanse munt nu als overgewaardeerd beschouwen, groeide de export met 20 procent tot 72 miljoen dollar, wat een handelsoverschot van 24 miljard dollar opleverde.

Deze glansprestaties boezemden de aanvankelijk sceptische buitenlandse financiers opnieuw vertrouwen in: De index die het risico voor investeringen in Brazilië aangeeft daalde van 2.400 punten vlak na Lula’s verkiezing in oktober 2002 tot 500 punten. Dit macro-economische succes komt vooral op rekening van minister van financiën Antonio Palocci, een gewezen trotskist.

Toch zijn voor Lula niet alle zorgen van de baan. De economie groeide in 2003 met een magere 0,2 procent, wat bij een bevolkingstoename van 1,4 procent neerkomt op een recessie. Voor de Brazilianen betekent dat een hogere werkloosheid en een vermindering van het inkomen en de koopkracht. Voor 2004 wordt 3,5 procent groei voorspeld, wat volgens sommige economen niet zal volstaan om de werkloosheid van rond de 12 procent te verminderen.

Om de binnenlandse economie aan te zwengelen moeten in de eerste plaats de interesten naar beneden. De centrale bank trok in februari de interestvoet op naar 26,5 procent om de inflatie onder de IMF-norm te houden. Het cijfer daalde intussen tot 16,5 procent. De centrale bank blijft doof voor de klachten van economen en bedrijfsleiders om de interesten snellet te laten dalen en zo de economie nieuw leven in te blazen.

Ondanks alles blijft Lula populair bij de bevolking. In een recente peiling van de krant Folha de Sao Paolo beoordeelden 42 procent van de respondenten zijn prestaties als “uitstekend” tot “goed”. Slechts 15 procent vond zijn beleid “verschrikkelijk” of “slecht”.

Mario Osava

xml=7

Ref: la if

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.