Lula vrijwel zeker van herverkiezing

De tweede ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen van vandaag (29 oktober) draait waarschijnlijk uit op een demonstratie van het huidige staatshoofd Luiz Inácio Lula da Silva. Vier opiniepeilingen gaven hem de afgelopen dagen 61 tot 63 procent van de stemmen. Lula ondervind geen noemenswaardig nadeel van de reeks van schandalen die zijn Arbeiderspartij (PT) anderhalf jaar op haar grondvesten deden daveren.
Lula slaagde er niet in het pleit meteen voor zich te beslechten tijdens de eerste ronde op 1 oktober. Zijn belangrijkste uitdager, de voormalige gouverneur van Sao Paulo Geraldo Alckmin, profiteerde toen nog van de nawerkingen van het laatste schandaal. Op 15 september werden medewerkers van het verkiezingsteam van de PT gearresteerd. Ze hadden 1,7 miljoen real (620.000 euro) in hun bezit die volgens de verdenkingen moesten dienen voor de aankoop van een geheim dossier voor een moddercampagne tegen kandidaten van de oppositie.

De politie lijkt vorderingen te maken bij het achterhalen van de herkomst van het geld. Een kleine 200.000 kwam alvast uit de VS. Tegen minstens zes leden van de PT lopen onderzoekingen, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat hun betrokkenheid bewezen kan worden.

Lula raakte er bovenop door zijn ministers en bondgenoten te mobiliseren en nieuwe allianties aan te gaan – onder meer met partijen en politici uit de oppositie. Hij ging ook in de tegenaanval: hij beschuldigde Alckmin en diens Braziliaanse Sociaal-Democratische Partij ervan een golf van privatiseringen en besparingen in de sociale uitgaven van de overheid voor te bereiden.

Alckmin werd daardoor in het defensief gedrongen. “Leugens” was het woord dat hij deze maand het meest in de mond nam. Hij moest ontkennen dat hij nationale symbolen als de Banco do Brasil of de nationale oliemaatschappij Petrobras van de hand zou doen of een einde zou maken aan de nieuwe uitkeringen waarvan 11 miljoen arme gezinnen profiteren. Nieuwe ideeën waarmee hij meer kiezers aan zijn kant zou kunnen krijgen, lanceerde Alckmin niet meer.

Lula plukt de vruchten van een stabiele economie, de stijgende werkgelegenheid en een sociaal beleid dat langzaam de extreme ongelijkheid in Brazilië wegwerkt.

Zondag moeten ook nog in tien deelstaten nieuwe gouverneurs worden gekozen. De meerderheid van de favorieten bestaat uit bondgenoten van Lula. Dat vergroot de kansen van Lula zelf, en zou zijn tweede ambtstermijn makkelijker kunnen maken.

De PT en haar mogelijke partners regeren al een meerderheid van de 27 deelstaten in Brazilië. De PT heeft nu in de eerste ronde vier deelstaten binnengehaald en zou vandaag een vijfde gouverneurszetel kunnen winnen. De belangrijkste bondgenoot van de PT, de Partij van de Braziliaanse Democratische Beweging, heeft al vier staten achter haar naam en zal er daar volgens de peilingen nog drie aan toevoegen. De Braziliaanse Socialistische Partij, een betrouwbare bondgenoot van Lula, krijgt het in drie staten voor het zeggen. In enkele deelstaten zijn ook de kanshebbers van oppositiepartijen allianties aangegaan met Lula. Dat is onder meer het geval in Mato Grosso en Maranhão.

Intussen gaan in de PT en in andere partijen stemmen op om fors de bezem door het oude politieke bestel te halen om fraude en corruptie in de toekomst minder kansen te geven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.