Lula wil G20 omvormen tot vrijhandelszone

Het blok van ontwikkelingslanden dat sinds de ministerconferentie van de Wereldhandelsorganisatie in Cancun bekend staat als G 20 moet proberen onderling tot vrijhandel te komen. Dat stelde de Braziliaanse president Luiz Inácio da Silva vrijdag voor op een ministeriële bijeenkomst van de G 20 -eigenlijk nog maar 18 landen - in Brasilia.

De Braziliaanse president vroeg de ministers zijn voorstel zorgvuldig te overdenken en in het achterhoofd te houden voor de elfde vergadering van VN-conferentie over handel en ontwikkeling (UNCTAD) in juni in Sao Paolo. In Zuid-Amerika, Afrika en Azië bestaan al regionale handelsblokken. Het Latijns-Amerikaanse Mercosur, de tolunie tussen Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay, voert interregionale onderhandelingen met Zuid-Afrika en India. Lula wil zulke initiatieven uitbouwen om tot een vrijhandelszone van ontwikkelingslanden te komen.

Het Braziliaanse voorstel klinkt erg utopisch, omdat de landen van de G 20 erg uiteenlopende economische belangen hebben. De groep vertegenwoordigt 60 procent van de wereldbevolking, 70 procent van ‘s werelds landbouwbevolking en 22 procent van de landbouwproductie. De economische zwaargewichten in het verbond zijn Brazilië, Mexico, Zuid-Afrika, China en India.

Deze landen vormden op de WHO-ministerconferentie in Cancún een blok tegen de Verenigde Staten en Europa, die in de aanloop naar de onderhandelingen uitpakten met een gezamenlijk plan voor een beperkte liberalisering van de handel in landbouwproducten. De G 20-landen zien de opheffing van subsidies en tolbarrières in het noorden als de sleutel tot armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling in het zuiden. Het blok heeft ervoor gezorgd dat het landbouwdebat binnen de WTO niet beperkt blijft tot de parameters die worden gedicteerd door de protectionistische belangen van een handvol actoren, aldus Lula.

De conferentie in Cancún werd een mislukking en de delegaties spraken af op 15 december opnieuw met de onderhandelingen te beginnen. Die startdatum is intussen verschoven naar volgend jaar. De G 20 onderhield zich vorige week met WHO-secretaris-generaal Supachai Panatchpaki en met Pascal Lamy, de EU-commissaris voor buitenlandse handel. De dialoog was positief en productief, zo luidde het in een afsluitend communiqué. Beide partijen willen de gesprekken in 2004 opnieuw intensiveren.

De Braziliaanse handelsminister Celso Amorim relativeerde het belang van Lula’s voorstel voor de UNCTAD-conferentie in Sao Paolo. Minder utopisch is het debat over een regime van bevoorrechte handelsrelaties onder ontwikkelingslanden, om de zuid-zuidhandel te intensiveren. Dat voorstel dateert al uit de jaren tachtig en komt na de malaise binnen de WHO opnieuw op de voorgrond. Een mechanisme met wederzijdse gunsttarieven is een goede manier om de handel tussen ontwikkelingslanden nieuw leven in te blazen, zo vindt ook UNCTAD-baas Rubens Ricupero.

Mario Osava

xml=7

Ref: la ap af if ws4

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.