Madagaskar likt wonden na doortocht cycloon Ivan

De impact van “Ivan”, een tropische cycloon die maandag enkele dichtbevolkte gebieden van Madagaskar doorkruiste, is nog niet bekend, maar hulporganisaties vrezen het ergste. Ivan stevent nu af op Mozambique.
Ivan, oorspronkelijk een cycloon van categorie 4 met windsnelheden tot 210 kilometer, was al afgezwakt tot een cycloon van categorie 3 toen hij zondagnacht de kust van Madagaskar bereikte. De storm doorkruiste het eiland net boven de hoofdstad Antananarivo. Concrete cijfers zijn er nog niet, maar volgens het Nationaal Bureau voor Natuurrampen (BNGRC) zijn bij de instorting van een hotel waarschijnlijk al negen mensen omgekomen. Verschillende duizenden Malagassiërs zouden te lijden hebben onder de gevolgen van de cycloon.
Edouard Libeau van UNICEF, die vastzit in de stad Toamasina op ongeveer honderd kilometer van de plaats waar het oog van de storm gepasseerd is, schat dat ongeveer twee miljoen Malagassiërs in het traject van de storm leven. “We moeten de gevolgen nog inschatten, maar we verwachten grote schade”, zei hij tegen het VN-nieuwsagentschap IRIN. “Er zijn erg harde winden, de infrastructuur is beschadigd, bruggen zijn overstroomd en we kunnen voorlopig het ergst getroffen gebied nog niet bereiken. Elektriciteitskabels zijn afgebroken, daken weggeblazen en één op vijf elektriciteitspalen is omgewaaid.”

Regenval


Volgens de BNGRC heeft vooral de intense regenval veel schade veroorzaakt. Bijna alle steden in het pad van de storm zijn overstroomd, en ook in de hoofdstad Antananarivo zou er gevaar op overstroming bestaan.
Ivan stevent momenteel af op Mozambique, een land dat al geteisterd wordt door overstromingen. De storm zal naar alle waarschijnlijkheid verder in kracht afnemen, maar de zware regenval kan voor nog meer watersnood zorgen.
Het is niet de eerste keer dat Madagaskar te maken krijgt met zware cyclonen. In januari kostte een cycloon nog het leven aan twaalf mensen, in 2007 vielen tijdens het cyclonenseizoen maar liefst 150 doden. In 2006 en 2007 kreeg Madagaskar te maken met enorme overstromingen in het centrum en het noorden van het land en met ernstige droogte in het zuiden. Eind maart 2007 had een half miljoen inwoners nood aan humanitaire hulp als gevolg van de cyclonen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2824   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift