Maffia ontvoert 91 ex-prostituees uit opvangcentrum

De 39-jarige Fransman Pierre Legros zegt dat de maffia 91 meisjes en vrouwen heeft ontvoerd uit zijn opvangcentrum in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. De meeste vrouwen waren net de dag voordien ‘bevrijd’ uit een hotel dat betaalde seks aanbood. Legros gelooft dat de maffia ook druk uitoefent op de Cambodjaanse overheid.


Op 8 december bestormde een dertigtal gewapende mannen het opvangcentrum van Afesip, een niet-gouvernementele organisatie die deel uitmaakt van het internationale Ecpat-netwerk tegen kinderprostitutie. Dat zegt de Franse directeur van de organisatie, Pierre Legros. De overvallers namen 91 meisjes en vrouwen mee. 83 van hen verbleven er nog maar een dag. Het Cambodjaanse departement tegen mensenhandel en voor kinderbescherming had hen de dag voordien weggehaald uit het Chai Hour Two Hotel. Volgens Afesip staat dat hotel bekend als een plaats waar klanten seks kunnen kopen met maagden. De organisatie zegt dat meer dan de helft van de vrouwen jonger leek dan 18.

De Cambodjaanse overheid heeft een ander verhaal. Volgens hen verlieten de meisjes en vrouwen het centrum vrijwillig. Maar de Cambodjaanse overheid en de politie worden door de georganiseerde misdaad onder druk gezet, zegt Legros. Zelf reisde hij naar de Thaise hoofdstad Bangkok om te getuigen, omdat hij voor zijn leven vreest in Cambodja. We hebben meerdere doodsbedreigingen ontvangen. En ook de Cambodjaanse politie zegt dat het onze dood betekent als we hiermee doorgaan.

Alvast de Amerikaanse overheid schaart zich achter Legros. Meteen de dag na de aanval volgde een scherpe veroordeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De VS riepen de Cambodjaanse overheid op meteen actie te ondernemen om de vrouwen en kinderen op te sporen en de veiligheid van het Afesip-personeel te verzekeren.

In dit soort zaken is internationale druk heel belangrijk, bevestigt Katlijn Declercq. Zij is de coördinator van de Belgische afdeling van de internationale niet-gouvernementele lobbygroep tegen kinderprostitutie ECPAT. Ook Afesip maakt deel uit van het netwerk. Vorige week nog beloofde de Cambodjaanse premier Hun Sen tijdens een bijeenkomst met internationale donoren dat hij striktere wetten zal maken en de corruptie zal aanpakken. In ruil beloofden de donoren 375 miljoen euro aan ontwikkelingshulp.

Het Kinderfonds van de Verenigde Naties schat dat een derde van de 75.000 vrouwen die in Cambodja in de seksindustrie werken, meisjes jonger dan 16 jaar zijn. Legros zelf kent minstens 20 hotels in Cambodja waar 100 tot 200 meisjes beschikbaar zijn voor seks. Zijn organisatie haalde sinds 1996 meer dan 3000 meisjes en vrouwen uit de Cambodjaanse seksindustrie. De Fransman wil ondanks de doodsbedreigingen doorgaan met zijn werk.

Kader:
Zet uw eigen oogkleppen af

Ziet u in het buitenland dat andere hotelgasten meisjes mee naar hun kamer nemen? Vraagt uw taxichauffeur of u interesse hebt in seks met minderjarigen? Ziet u dat uw collega’s zich aan kinderprostitutie bezondigen? De Belgische poot van het Ecpat-netwerk tegen kinderprostitutie roept Belgen op om zulke dingen hier in eigen land te signaleren. Ze startte daarvoor sinds september de actie met als slogan ‘het is gemakkelijk kinderprostitutie in het buitenland te negeren’. De posters tonen mensen met oogkleppen op en hangen onder meer in de treinstations.

Sinds het begin van de actie is het aantal meldingen fors toegenomen, zegt Katlijn Declercq van Ecpat-België. Die hebben al tot enkele vervolgingen geleid. Als wij klachten binnenkrijgen, kijken wij of het gaat om een hotelketen of een touroperator die een gedragscode tegen prostitutie heeft ondertekend. Intussen zijn er daarvan heel wat. Is dat zo, dan is dat een reden om de gedragscode af te pakken of maatregelen af te dwingen om er een einde aan te maken.

De campagne hoopt Belgen ook bewust te maken van het probleem. Lang niet iedereen weet dat een Belg die in het buitenland betaalde seks heeft met kinderen, daarvoor sinds 1995 in België strafbaar is, zegt Declercq. Een twintigtal Belgen werd zo al veroordeeld, en veel meer dossiers zijn lopende.

De campagne richt zich niet alleen op toeristen, maar vooral ook op mensen die voor hun werk in het buitenland verblijven, zoals zakenmensen, militairen en vrachtwagenchauffeurs. Ecpat werkt daarvoor onder meer samen met het Belgische leger en met Febetra, de koninklijke federatie van Belgische transporteurs. Ze gaven cursussen binnen de sector om het probleem aan te kaarten en volgen dat nu op met de affichecampagne. Wij hebben namelijk gezien dat het probleem zich niet enkel voordoet onder toeristen, maar ook onder mensen die voor hun werk in het buitenland verblijven, zegt Declercq.

België is een voortrekker; acties gericht op werknemers in het buitenland kwamen nooit eerder voor. Volgens Declercq is er interesse uit andere Europese landen om het Belgische voorbeeld te volgen.

Een rechtstreeks effect op de maffia waarmee Legros in Cambodja te maken heeft, heeft dit soort acties niet. Om daar wat aan te doen werkt Ecpat samen met internationale politiediensten. Maar je moet op alle fronten tegelijk werken, zegt Declercq. Wij zijn verantwoordelijk voor onze landgenoten die ginder de klanten zijn. In het algemeen zijn een op de tien klanten van de Aziatische kinderprostitutie buitenlanders, en met name op plaatsen waar veel buitenlanders komen kunnen ze de prostitutie explosief doen groeien. De klanten maken de sector winstgevend, en dat is de reden dat de maffia zich ermee bezig houdt.

Getuigen kan op het nummer 02-213.04.80 of door te schrijven naar info@ecpat.be
http://www.stopkinderprostitutie.be/index.php

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.