Magere opkomst bij eerste Chileense verkiezingen zonder stemplicht

De gemeenteraadsverkiezingen van gisteren (zondag) waren een eerste test voor de nieuwe Chileense kieswet. Voor het eerst was er geen stemplicht en konden alle jongeren meestemmen zonder zich vooraf te moeten registreren. Zo groeide het kiezersbestand aanzienlijk, maar 60 procent bleef thuis.

Gisteren konden 13,4 miljoen van de 16,5 Chilenen naar de stembus gaan. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in 2008, waren dat er nog maar 8,1 miljoen. Een revolutionaire verandering, zo evalueerden politieke experts dan ook de verandering van het kiessysteem.

In Chili bestond de kiesplicht in combinatie met voorafgaande registratie. Wie achttien werd, moest zich inschrijven in het kiesregister. Wie dat niet deed, kon zijn stemrecht/stemplicht niet uitoefenen. Nu gebeurt de registratie automatisch en dat betekent dat er in Chili in één klap meer dan vijf miljoen kiezers bijgekomen zijn – de meesten van hen zijn jonger dan 35. Potentiële kiezers, weliswaar, want meteen is ook de kiesplicht afgeschaft.

Jongere generatie aan zet

En zo werd de strijd om de kiezer vooral een strijd om de jonge kiezer. “De jonge generatie is een van de hoofdrolspelers geworden bij deze gemeenteraadsverkiezingen,” zei politicoloog Esteban Valenzuela (Alberto Hurtado-universiteit) vooraf, “en dat kan voor verrassingen zorgen.” Het was voor het eerst dat de nieuwe kieswet in werking trad en een aantal jongerenverenigingen hebben zich geroerd door op te roepen voor een boycot van de verkiezingen.

Met de campagne “Yo no presto el voto” (Ik breng mijn stem niet uit) wilde de overkoepelende scholierenvereniging Aces het ongenoegen van de jonge generatie uiten. “Er is een crisis in de politieke vertegenwoordiging van ons land. Ons democratische model weerspiegelt de sociale werkelijkheid niet en kan onze generatie niet vertegenwoordigen”, zegt Aces-leidster Eloísa González. “We blijven de gevolgen dragen van de dictatuur. Pinochet is wel niet meer aan de macht, maar we leven nog met dezelfde structuren, ook in het onderwijs. De onderdrukking duurt voort.”

Ook al wordt die mening niet gedeeld door alle jongeren, één dag na de verkiezingen blijkt dat de opkomst gisteren bijzonder laag was. Amper 60 procent van de kiezers is opgedaagd. President Sebastián Piñera, die een centrumrechtse regering leidt, noemt dit in een televisietoespraak “een alarmsignaal dat ons niet onverschillig mag laten.” Volgend jaar zijn er opnieuw presidentsverkiezingen in Chili. Volgens de eerste resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen wint centrumlinks alvast op lokaal niveau op een aantal plaatsen veld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.