Malariaparasiet drijft mug naar mensengeur

Wanneer muggen met malaria besmet zijn, vinden ze de geur van mensen aantrekkelijker dan wanneer ze niet besmet zijn. Dat heeft nieuw onderzoek aangetoond.

  • CDC De levenscyclus van de malariaparasiet Plasmodium falciparum CDC

In een laboratorium hebben Britse en Nederlandse wetenschappers vrouwelijke muggen met de malariaparasiet Plasmodium falciparum besmet. Die muggen bleken veel meer aangetrokken te zijn tot de menselijke geur dan muggen die niet besmet waren: bij de besmette muggen laag het aantal pogingen om op mensen te landen en te bijten drie keer hoger.

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken.

Muggenvallen

Het brengt de onderzoekers tot de conclusie dat de parasiet de geurzin van de mug verandert. Op die manier verzekert de parasiet zich van een snelle verspreiding.

De wetenschappers willen nu onder meer via chemisch onderzoek bepalen wat precies in die menselijk geur de muggen aantrekt. Dat kan helpen bij de ontwikkeling van muggenvallen, waardoor insecten niet tot bij de mens geraken.

Elk jaar raken nog meer dan 200 miljoen mensen met malaria besmet, met meer dan 700.000 doden per jaar als gevolg, vooral in Afrika, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De studie staat deze week in de wetenschappelijke onlinepublicatie Plos One.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift