Malariavaccin voor het eerst getest op mensen

Australische wetenschappers gaan een veelbelovend vaccin tegen malaria testen op mensen. Ze hopen dat het middel op termijn de ziekte wereldwijd kan terugdringen.

De wetenschappers van de Australische Griffith University slaagden er al in om dieren immuun te maken voor malaria. Nu starten ze met menselijke proeven. Volgens hoofdonderzoeker Michael Good verschilt de aanpak resoluut van andere vaccins.

“Eerdere studies hebben zich toegelegd op antilichamen in de parasiet of de geïnfecteerde rode bloedcellen”, zegt hij. “Hoewel sommige van die studies beloftevol waren, leidde geen enkele tot klinische tests. Wij slaan een andere weg in en werken aan een respons van het afweersysteem tegen de hele parasiet.”

De onderzoekers behandelden de parasiet met stoffen waardoor die zich niet meer kon voortplanten. Als die parasiet in muizen werd geïnjecteerd, werden die niet ziek. “Maar tot onze verrassing waren de dieren daarmee ook beschermd, niet enkel tegen dezelfde malariavariant, maar tegen elke andere variant”, zegt Good. “De studie werd gedaan met laboratoriumdieren, maar we zijn ervan overtuigd dat deze resultaten een voldoende reden geven om een menselijk vaccin tegen malariaparasieten te testen.”

Veelbelovend

Good maakt zich sterk dat het vaccin erg goedkoop te produceren zal zijn. “En een van de meest opwindende resultaten van de studie is dat het beschermt tegen verschillende varianten van malaria. Dat is een van de grootste obstakels voor de ontwikkeling van een effectief vaccin.”

De wetenschappers zoeken in het Australische Queensland vrijwilligers om het vaccin te testen. 

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken. De ziekte treft een kwart miljard mensen over de hele wereld. Jaarlijks sterven een miljoen mensen aan de ziekte, meestal kinderen jonger dan vijf jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.