Malawi mikt op hogere suikerexport naar EU

De economische partnerschapsakkoorden die de Europese Unie afsluit met ontwikkelingslanden zullen ervoor zorgen dat de prijs van suiker gaat dalen net op het moment dat de Unie haar markt opengooit voor suikerimport uit de allerarmste landen. In Malawi mikt de suikersector daarom op een flinke verhoging van de productie om toch nog voordeel te halen uit de vrije toegang tot de Europese markt.
Europa is bezig zijn suikermarkt geleidelijk open te gooien voor import uit ontwikkelingslanden. De economische partnerschapsakkoorden (EPA) die de EU hierover afsluit met voormalige kolonies in Azië, Afrika en de Caraïben, voorzien een geleidelijke opheffing van quota en invoerheffingen tussen 2008 en 2015. Specialisten voorspellen dat dit gepaard zal gaan met een daling van de prijs voor suiker.
De 49 ‘minst ontwikkelde landen’ (MOL-landen), waaronder Malawi, krijgen voor hun suikerexport al vanaf 2009 volledig vrije toegang tot de Europese markt. Dat gebeurt in het kader van het Everything But Arms Initiative, een akkoord waardoor de EU haar markt openstelt voor alle importproducten uit de MOL-landen, behalve wapens en – nog tot 2009 – suiker.
Voor Illovo Sugar, de grootste suikerproducent van zuidelijk Afrika met vestigingen in Malawi, Mozambique, Swaziland en Tanzania, betekent dit dat vrije toegang tot de Europese markten in 2009 waarschijnlijk gepaard zal gaan met een lagere suikerprijs. De firma verwacht dat de prijs zal zakken van het huidige niveau van 400 tot 500 euro per ton tot 335 euro per ton en nog lager in 2009.
“De EPA’s zijn goed voor de suikerindustrie in Malawi, omdat we meer gaan kunnen exporteren naar de EU”, zegt David Haworth, de directeur van Illovo in Malawi, maar we gaan de productie moeten verhogen om een beetje winst te maken.” Ook zijn collega Don MacLeod van Illovo in Zuid-Afrika denkt dat een groter exportvolume de lagere suikerprijs zal kunnen compenseren: “Belangrijk is dat we ons tonnage naar die markt opvoeren.”
Het optimisme van de twee directeur heeft te maken met de recente overname van 51 procent van de aandelen van Illovo door Associated British Foods (ABF). De Britse onderneming heeft een goed distributienetwerk op de Europese markt en wil de productie in zuidelijk Afrika optimaliseren. In Malawi zit het dit jaar alvast niet mee: door het slechte weer dreigt de suikerproductie lager uit te vallen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.