Maldiven willen klimaatneutraal zijn tegen 2020

De regering van de Maldiven heeft aangekondigd dat de eilandengroep tegen 2020 helemaal klimaatneutraal zal zijn, jaren voor andere landen. Tegen dan wil ze onder meer alle hcfc’s bannen in toestellen voor airconditioning.
De Maldiven willen de stoffen tegen 2020 bannen in toestellen voor airconditioning. Dat is tien jaar voor de deadline in het Montreal-protocol, het internationale verdrag dat sinds 1989 de ozonlaag moet beschermen. Hcfc’s zijn minder schadelijk voor de ozonlaag dan cfk’s maar ze zijn wel een krachtig broeikasgas.

De regering van de archipel in de Indische Oceaan zegt dat ze al maatregelen uitwerkt om het gebruik van broeikasgassen in airconditioning terug te dringen en uiteindelijk te stoppen. Milieuminister Mohamed Aslam zegt dat overheidsdiensten nu al richtlijnen krijgen en dat er een gegevensbank met hcfc-toestellen wordt voorbereid. “We mikken ook op de kleine industrie, waarvoor we richtlijnen voorbereiden. Al die maatregelen komen in een gedetailleerd programma waarmee we de doelstellingen willen halen tegen 2020.”

De industrie heeft al zijn steun uitgedrukt voor het regeringsinitiatief. “We hebben al enkele hcfc-vrije airconditioningtoestellen ingevoerd en de respons is goed”, zei een bedrijfsleider onlangs op een conferentie over het uitdovend gebruik van hcfc’s.

Steun van VN



De Maldiven krijgen 1 miljoen dollar van de Verenigde Naties voor zijn inspanningen om hcfc’s te bannen. Het is het eerste land dat VN-financiering krijgt in het kader van het Montreal-protocol.

Volgens Atul Bagai, regionaal coördinator van het VN-milieuprogramma (UNEP) zijn de Maldiven het eerste land dat al zo ver staat van alle 145 landen die van plan zijn het gebruik van hcfc’s te laten uitdoven. “Het toont de efficiëntie van de regering en van de publiek-private partnerships in de industrie.”


Hoge ogen



President Mohamed Nasheed, die in november 2008 aan de macht kwam, gooide internationaal al hoge ogen met zijn bezorgdheid om het milieu. “Buitenlandse regering luisteren nu al redelijk goed naar mij en vragen mij nu ook vaker om over het milieu te komen praten. Europa steunt onze milieu-inspanningen maar met de Verenigde Staten hebben we nog een lange weg af leggen.”

De Maldiven, een groep van meer dan duizend eilanden, vormen het laagst gelegen land op de planeet. De regering profileerde zich vorig jaar sterk in de aanloop naar de VN-klimaattop in Kopenhagen. Nasheed wierp zich op als woordvoerder van alle kleine eilandstaten.

Mifzal Ahmed, investeringsadviseur bij het ministerie voor Economische Ontwikkeling, zegt dat regering alleen duurzame projecten steunt. “Het regeringsbeleid is dat alle investeringen duurzaam moeten zijn. We willen niet dat hier iemand een steenkoolcentrale komt bouwen bijvoorbeeld. We willen een positieve boodschap brengen in verband met de klimaatwijziging. We willen niet in doemdenken vervallen. We willen zeggen dat de technologie bestaat om die problemen op te lossen, het is alleen een kwestie van erin te investeren.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.