Maldiven zet in op digitaal leren

Als de leerlingen van de jongensschool Majeediya in Malé, de hoofdstad van de Maldiven, op school komen, werpen ze eerst een blik op het digitale mededelingenbord op de binnenplaats. Andere digitale apparaten zijn de vinden in de klaslokalen.
“De aandacht en interesse van de leerlingen is toegenomen sinds we met digitaal leren zijn begonnen”, zegt Zushan Kamaldeen, plaatsvervangend directeur van de school.
 
In maart heeft de eilandstaat in de Indische Oceaan een nieuwe stap gezet op weg naar verbetering van het onderwijssysteem, door te experimenteren met e-learning in de klas.
Majeediya, met 83 jaar de oudste school van het land, is de eerste digitale school op de Maldiven. De school telt 1100 leerlingen. Het ministerie van Onderwijs is van plan het proefproject uit te breiden naar andere scholen.

Millenniumdoelen


In alle klassen van de school voor middelbaar onderwijs worden de lessen gegeven met behulp van multimedia. “Alle aandacht gaat uit naar het I-Board of Smartboard, zoals het digitale schoolbord in de klas wordt genoemd. De leerlingen vinden leren nu leuker”, zegt Kamaldeen.
 
Informatie voor de ouders van de leerlingen wordt via sms en soms via e-mail verstuurd. In de hele school kan gebruik gemaakt worden van draadloos internet via wifi. Onderwijzers gebruiken vaak laptops.
Minister van Onderwijs Ahamed Ali Malik stelt dat de Maldiven het goed doen op het gebied van onderwijs, sinds het land basisonderwijs voor iedereen biedt. De Maldiven lopen daarmee voor op de grotere buurlanden - Sri Lanka en India - bij het bereiken van het millenniumdoel dat zich richt op basisonderwijs voor alle kinderen voor 2015.
 
Volgens Malik gaan alle kinderen door naar het middelbaar onderwijs, “wat betekent dat ze minimaal tien jaar onderwijs krijgen.”
De Maldiven werken nu aan het verbeteren van de onderwijskwaliteit, onder meer door docenten beter te trainen en meer docenten in te zetten. Ook wil de eilandstaat de prestaties van de leerlingen verhogen en de uitval beperken.
Plaatsvervangend minister van Onderwijs Abdulla Nazeer zegt dat 27.000 tot 30.000 jongeren zonder werk zitten. Een deel van hen is beland in het criminele circuit. Het gaat om 1 procent van de 300.000 inwoners van de Maldiven.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2563   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift