Maleisië: Oppositieleider Anwar Ibrahim misschien gearresteerd ‘binnen de komende 48 uur’

Volgens een bron uit de Keadilan partij van Anwar Ibrahim, wordt de oppositieleider en voormalig vice-president mogelijk ‘binnen de komende 48 uur’ gearresteerd. Bedoeling zou zijn Anwar ervan te weerhouden deel te nemen aan de tussentijdse verkiezingen en een parlementszetel te veroveren.
‘We sluiten niet uit dat Anwar gearresteerd zal worden. Het ziet er naar uit dat ze van plan zijn hem maandag aan te klagen’, zei Tian Chua, woordvoerder van de Keadilan partij aan AFP. De verklaring komt er nadat Anwar gisteren liet weten dat hij later dit jaar zal deelnemen aan de tussentijdse verkiezingen en een nieuwe regering wil vormen. Tot april van dit jaar kon Anwar geen politiek mandaat uitoefenen omdat hij veroordeeld was voor corruptie.
Voor een uitgebreid interview met Anwar Ibrahim in 2007, klik hier.

Veranderen


Anwars vrouw heeft donderdag haar ontslag ingediend als parlementslid om de weg vrij te maken voor haar man. Ze liet weten dat ‘het ontslag in lijn is met het doel van de partij om de volgende regering te vormen. Dit is de goede beslissing voor Maleisië’, voegde ze eraan toe. 
Anwar wordt door een 23-jarige assistent beschuldigd van sodomie. Zelf ontkent hij en zegt dat de beschuldigingen een weldoordachte zet zijn om hem te verhinderen oppositie te voeren. Anwar heeft aangekondigd dat hij een eind wil maken aan de coalitie die Maleisië al meer dan een halve eeuw geregeerd heeft.
‘Er zijn duizenden rechtzaken die niet behoorlijk onderzocht zijn. Waarom zo ijverig met deze zaak doorgaan? Is het omdat ik zal deelnemen aan de tussentijdse verkiezingen?’, vroeg Anwar zich af. ‘Wil je dat ik me terugtrek? Nee, ik zal doorgaan met het najagen van verandering. We zullen wel zien of ze me willen aanklagen.’

Dwarsbomen


Anwar zegt dat de claims die gemaakt zijn door zijn 23-jarige assistent Mohamad Saiful Bukhari Azlan verzonnen zijn om hem te dwarsbomen. Hij heeft aan de politie gevraagd om het onderzoek te stoppen en noemde de jonge assistent ‘een regelrechte leugenaar’.
Het is niet de eerste keer dat Anwar beschuldigd wordt van sodomie. In 1998 werd hij een eerste keer gearresteerd en veroordeeld tot negen jaar cel. Na zes jaar werd hij vervroegd vrijgelaten omdat de aanklachten vals bleken te zijn. Eerder deze maand werd hij opnieuw gearresteerd, maar kwam een dag later op borg vrij.
Op seks tussen mannen staat tot twintig jaar celstraf in Maleisië, zelfs als er sprake is van wederzijdse instemming.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.