Maleisië stuurt oorlogsschepen naar Somalië

Twee Maleisische schepen werden vorige maand gekaapt in de Golf van Aden. De Maleisische marine heeft nu drie oorlogsschepen naar de waterweg tussen Somalië en Jemen gedirigeerd om de veiligheid van de schepen van rederij MISC te garanderen.
MISC verloor afgelopen maand twee grote schepen aan piraten uit Somalië. De Maleisische marine heeft beloofd de rederij te helpen: drie fregatten zullen vijf schepen van MISC begeleiden tijdens hun tocht door de Golf van Aden. De fregatten worden uitgerust met soldaten en helikopters en dienen er volgens de Maleisische vice-premier Najib Tun Razak om“de veiligheid van onze scheepslui te verzekeren”.
Dit betekent dat de Maleisische marine waarschijnlijk geen actieve rol gaat spelen bij de bevrijding van de twee eerder gekaapte schepen. De onderhandelingen over de vrijlating van de 79 bemanningsleden en de twee boten loopt. De kapers zouden meer dan drie miljoen dollar eisen.
Piratenbolwerk
Volgens de BBC zouden de boten en de bemanningsleden zijn ondergebracht in de havenstad Eyl, in de Somalische semi-autonome regio Puntland. Eyl wordt een verzamelplaats voor gangsters en een bolwerk voor piraten genoemd. Gekaapte schepen worden vaak daar aangemeerd.
Dit jaar zouden de Somalische piraten minstens dertig schepen gekaapt hebben. Meer dan honderddertig bemanningsleden worden vastgehouden op tenminste acht boten die onder de meest diverse vlaggen varen: onder meer Duitsland, Iran, Japan, Maleisië, Nigeria en Thailand. Vorige week nog werden een Franse zeilboot en een Egyptisch schip gekaapt door Somalische piraten.
Momenteel is er een internationale troepenmacht aanwezig om ervoor te zorgen dat schepen de Somalische kust veilig kunnen passeren. De minister van Visserijen en Havens van de semi-autonome regio Puntland klaagt echter dat deze troepenmacht veel te weinig in actie komt tegen de piraten.
Somalische marine
Noel Choong, hoofd van het International Maritime Bureau Piracy Reporting Center van het International Maritime Bureau in Kuala Lumpur stelt vast dat het aantal gekaapte schepen in Somalische wateren de afgelopen jaren dramatisch de hoogte is ingegaan. Hij spoort de internationale gemeenschap dan ook aan “actie te ondernemen, voor het uit de hand loopt.”
De Somalische piraten, vaak voormalige vissers, zijn talrijk en goedbewapend. Het International Maritime Bureau onderscheidt vier groepering: de Somali Marines, de National Volunteer Coast Guard, de Marka Group en de Puntland Group. De piraten van de Somali Marines staan onder bevel van warlord Abdi Mohammad Afweyne en zouden het best uitgerust zijn.
De Somalische wateren worden beschouwd als de gevaarlijkste ter wereld. Het land is dan ook al jaren in een burgeroorlog verwikkeld. Van een strenge bestraffing van de piraten is er geen sprake. Betere organisatie, betere bewapening en betere schepen maken van de Somalische piraten een niet onbelangrijke factor in de moderne internationale misdaadwereld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.