Maleisië wil heropvoedingskamp voor homojongens

De Maleisische overheid heeft 66 jongens die volgens leerkrachten teveel vrouwelijke kenmerken vertonen, naar een heropvoedingskamp gestuurd. Homoseksualiteit is illegaal in Maleisië en via deze weg wil de overheid de puberjongens “bekeren”.

De jongens die tussen 13 en 17 jaar oud zijn, krijgen naast religieuze cursussen ook lichamelijke begeleiding. In vier dagen tijd wordt hun mannelijk gedrag gestimuleerd. Het is de eerste keer dat in de conservatieve staat Terengganu een kamp voor homoseksuele jongeren wordt georganiseerd. In het verleden vonden er wel kampen plaats die de islamitische moraal promootten.

Hypocriet gedrag

Volgens Razali Daud, hoofd van de overheidsinstantie voor onderwijs, is het noodzakelijk om de leerlingen op het juiste pad in hun leven te brengen. ‘Het vrouwelijk gedrag dat ze vertonen is onnatuurlijk en zal een negatieve invloed hebben op hun studies en verdere toekomst’, klonk het. De leerlingen mogen ’s avonds naar huis terugkeren om er te overnachten. De autoriteiten beseffen dat ze hen niet kunnen dwingen om ’s nachts te blijven.

Pang Khee Teik, de medeoprichter van Seksualiti Merdeka, een organisatie die opkomt voor homorechten in Maleisië noemt de gebeurtenis schokkend. ‘Het enige wat de jongeren op dit kamp bijleren is hypocriet gedrag’, zegt hij.

De media gebruiken woorden zoals “walgelijk” om over homoseksualiteit te berichten.

Maleisië is geen uniek geval, ook in andere moslimlanden leeft homofobie onder de bevolking. In Maleisië zijn de Lesbian and Gay, Bisexuality en Transsexuality (LGBT)-rechten niet aanvaard. Deze rechten en wetten variëren van land tot land. In Maleisië kan wie openbaar homoseksueel gedrag vertoont, tot twintig jaar cel krijgen.

Homoseksualiteit als politiek wapen

Bovendien stigmatiseren de media deze groep. Uit een onderzoek van de International Gay and Lesbian Human Rights Commision (IGLHRC) bleek dat woorden zoals “walgelijk” worden gebruikt om over hen te berichten. Door een wet uit 1994 kan de LGBT-groep zich hier niet tegen verdedigen. Ze worden namelijk gebannen uit de staatsmedia. Zo creëren de media een omgeving van haat en geweld. Gelukkig neemt de Maleisische mensenrechtenorganisatie Suhakam het wél op voor de kwetsbare positie van homoseksuelen in de maatschappij. Suhakam verklaart dat de rechten voor LGBT niet tegenstrijdig hoeven te zijn met de positie van de islam.

Naast de media keert ook de politiek zich tegen homoseksualiteit in Maleisië. In 2000 werd oppositieleider Anwar Ibrahim opgesloten in de gevangenis wegens sodomie. Deze beschuldiging werd sterk in twijfel getrokken en gezien als een daad om zijn reputatie te schaden. Nadat hij in beroep ging, werd hij vrijgesproken. In 2008 werd hij opnieuw gedagvaard voor gelijkaardige feiten. De zaak loopt nog.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.