Maleisië wil migranten opsluiten

De regering in Maleisië legt in maart een plan voor aan het parlement om ongeveer 2,8 miljoen arbeidsmigranten in hun bouwvallige getto’s op te sluiten, om zo de stijgende criminaliteit tegen te gaan. Critici spreken van “een moderne vorm van slavernij”.
Volgens het omstreden plan zullen arbeidsmigranten in Maleisië, die meestal werken in de bouwsector, industrie en plantageteelt, hun bouwvallige woonwijken (‘kongsi’) niet meer mogen verlaten, tenzij ze daarvoor de uitdrukkelijke toelating hebben van hun werkgever. De strenge maatregel zou zelfs gelden tijdens de verlofdagen van de arbeiders. Werkgevers zullen voortaan ook een logboek moeten bijhouden, waarin ze het doen en laten van hun arbeiders strikt noteren. Op die manier kan de politie het ‘parcours’ van de arbeiders volgen en hen oppakken, als ze betrokken zijn bij criminele feiten.
In Maleisië is de criminaliteit in 2006 met veertig procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. De media, het publiek en de politieke partijen wijzen daarvoor vaak met de vinger naar de arbeidsmigranten. Zij plegen echter slechts 2 procent van alle criminele feiten.
De Indonesiërs, die met 65 procent de grootste groep van vreemde arbeidskrachten uitmaken, krijgen het vaakst de zwarte piet toegeschoven, op de voet gevolgd door Bengalezen, Nepalezen, Indiërs en Vietnamezen.
De nieuwe wet wordt fel bekritiseerd door Amnesty International (AI), dat erop wijst dat arbeidsmigranten - net als gewone arbeiders - fundamentele rechten hebben die in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de Maleisische grondwet staan.
Dit houdt onder meer in: het recht op vrijheid en veiligheid, het recht op gelijkheid voor de wet zonder discriminatie, het recht om vrij te bewegen, en de veronderstelling van onschuld zolang de schuld niet is bewezen. ,”De nieuwe wet is duidelijk een schending van de mensenrechten en een vorm van bestraffing”, zegt AI directeur Josef Roy Benedict.
AI waarschuwt dat het gebruiken van arbeidsmigranten als zondebok voor criminele feiten die niet door hen zijn gepleegd het raciale en xenofobische geweld tegen migranten in Maleisië zal doen toenemen. Het ‘virtueel opsluiten’ van migranten zet volgens AI de poort open naar tal van misbruiken.
De huidige Maleisische wetgeving is al zeer streng voor arbeidsmigranten. Zo is het voor hen verboden om met lokale vrouwen te huwen, om bankrekeningen te openen, om van werk te veranderen of om vrij te reizen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift