Maleisische autoriteiten belagen boekwinkels

De confiscatie van boeken door de Maleisische autoriteiten doet alarmbellen afgaan bij activisten. Zij willen dat de wetten die de overheid gebruikt om de acties te rechtvaardigen, ingetrokken worden.
Functionarissen van het ministerie van Binnenlandse Zaken bezochten in de afgelopen weken diverse boekwinkels om boeken en publicaties van Malaysiakini in beslag te nemen. Malaysiakini is een onafhankelijke nieuwssite die kritisch staat ten opzichte van het overheidsbeleid.
Het ministerie stelt dat het de boeken “wil bestuderen” om te zien of ze dingen bevatten die de nationale veiligheid bedreigen. Hoofdredacteur Steven Gan van Malaysiakini noemt de acties van de overheid intimidatie van schrijvers en boekhandelaren.
De confiscatie van de boeken gebeurt op grond van de Wet op de Drukpersen en Publicaties, die in het leven werd geroepen om de communistische opstand eind jaren veertig de kop in te drukken. “De wet is verouderd”, zegt Murugesan Kulasegaran, parlementariër van de oppositie. “Hij hoort niet thuis in een liberaal en progressief land.”

Boete


Twee uitgaven van Malaysiakini zijn zo goed als verboden, omdat winkels bang zijn ze te verkopen en mensen ze niet durven te kopen. Tot nu toe werden de boeken bij ongeveer twaalf boekwinkels in beslag genomen. Voor het bezit van een verboden boek kan een Maleisiër veroordeeld worden tot een gevangenisstraf en een boete van 5000 ringgit (ruim 1000 euro).
“Volgens het ministerie kunnen de boeken schadelijk zijn voor de openbare orde, moraal, openbare veiligheid en internationale betrekkingen”, zegt Gan. “De boeken zijn niet verboden, maar ze zijn in beslag genomen voor onderzoek. Als ze de boeken willen lezen, kunnen ze die van ons krijgen. Daarvoor hoeven ze boekwinkels niet lastig te vallen.”
Het ministerie verbood eerder al boeken van mensenrechtenactivisten en feministische moslimacademici. Zelfs het gebruik van het woord “Allah”, het Arabische woord voor God, is in sommige publicaties verboden. Het argument daarvoor is dat die woorden exclusief voor de islam zijn.
Een van de publicaties van Malaysiakini betreft een boek met politieke cartoons van auteur Zumar, met als titel 1Humoristisch Maleisië. De titel is een variant op de 1Maleisie-campagne van premier Najib Razak, die het publiek ervan wil overtuigen dat de regering er is voor iedereen, niet alleen voor de heersende klasse.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift