Maleisische moskeeën in de bres voor schildpadden

In vijfhonderd moskeeën in de Maleisische staat Terengganu worden vrijdag preken gehouden over de bescherming van de schildpad. Een gelijkaardig project in Zanzibar bleek erg succesvol.
Terengganu, aan de noordoostelijke zijde van Maleisië, is de plaats waar vier bedreigde soorten zeeschildpadden aan land gaan om eieren te leggen. Twee soorten, de karetschildpad en lederschildpad, zijn met uitsterven bedreigd. Om de lokale bevolking te overtuigen van het belang van de schildpadden, benaderde het Wereldnatuurfonds de geestelijke leiders in de streek.
Die stelden een preek op, die vrijdag 21 november gegeven zal worden in de vijfhonderd moskeeën van de provincie en die zich specifiek richt op de bescherming van de schildpadden.
Volgens de Maleisische krant New Straits Times is het niet de eerste keer dat er in Maleisië gepreekt wordt voor milieubescherming. Twee jaar geleden leverde een gelijkaardig initiatief al veel positieve reacties op.
In Zanzibar bleek een vergelijkbare campagne erg succesvol. Daar werkt de Islamitische Stichting voor Onderzoek naar Milieu en Ecologie (IFEES) al sinds 2000 nauw samen met het WWF en Care International. Lokale vissers werden er aan de hand van teksten uit de Koran van overtuigd om niet langer met springstoffen te vissen rond gevoelige koraalriffen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift